NMHH Médiatanács: 200 millió forint magyar animációs sorozatok bővítésére, átalakítására

Közzétéve: 2017. november 2.

Heti ülésén elfogadta a Dargay Attila-pályázat aktuális kiírását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, és 200 millió forintot különített el animációs sorozatok és egész estés televíziófilmek készítésére. A testület egy fővárosi közösségi rádiós frekvencián is nyertest hirdetett.

Korábban már támogatást nyert gyermek-, ifjúsági és családi témájú animációs sorozatok további epizódjainak gyártására, illetve egész estés animációs tv-filmekké alakítására lehet támogatást nyerni az ismételten meghirdetett, 2017-es Dargay Attila pályázaton. A pályázók feladata – a korábban támogatott részekkel összhangban – kiegészíteni a sorozatokat 13 részesre, illetve a már elkészült 13 epizódot 26 részesre bővíteni, továbbá egész estés alkotások esetében az elkészült 13 részt minimum 52, maximum 90 percessé összefűzni. A Médiatanács a nyertes filmalkotások támogatására összesen 200 millió forintot különített el. Egész estés animációs tv-filmmé alakítás esetén a támogatás nem haladhatja meg a 20 millió forintot. A háromszakaszos pályázati eljárás első szakaszára november 30-án 12 óráig lehet jelentkezni az Ügyfélkapun keresztül. A pályázati felhívás és a pályázat benyújtásával kapcsolatos gyakorlati információk megtekinthetők a mecenatura.mtva.hu oldalon.

A Digital Media and Communications Zrt. három adója, a Story5, a Galaxy és a 4-es csatorna esetében, összesített műsoridejének átlagában több ponton sem tartotta be 2016-ban a magyar és európai művek arányaira előírt kötelezettségeit, ezért 1,5 millió forintos bírságot kapott. A Médiatanács a bírság konkrét összegének meghatározása során figyelembe vette a fokozatosság és arányosság elveit, így azt is, hogy a médiaszolgáltató 2008 óta minden évben elmaradt a törvényben rögzített arányszámoktól, illetve a kvótakötelezettség alóli mentesítésről szóló hatósági szerződésben foglaltaktól.

Rádiós pályázati döntések

A Médiatanács a Budapest 101,6 MHz közösségi rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázaton az egyedüli, alakilag és tartalmilag érvényes ajánlatot benyújtó Fontana Média Kft.-t hirdette ki nyertesnek, amely a szerződéskötéstől számított 120 napon belül köteles megindítania a Sola Rádió néven tervezett médiaszolgáltatását. A rádió koncepciója, hogy a reformáció 500. évfordulóján indulva a keresztény hit és értékrend alapjain minél szélesebb közszolgálati műsortartalmat közvetítsen minél több hallgatóhoz, alternatívát nyújtva a médiapiacon jelenleg szereplő liturgikus jellegű vallási adások mellett.

A tanács elfogadta a Tokaj 101,8 MHz helyi közösségi rádiós frekvencia pályázati felhívásának tervezetét, a dokumentumot tíz munkanapon belül közzéteszi honlapján.

A Csaba Rádió Kft. és a Radio Plus Kft. közös kérelmére engedélyezte a testület, hogy a két vállalkozás hálózatba kapcsolódjon a Csaba Rádió 4 óra saját műsoridejének megtartása mellett. A tanács hozzájárult ahhoz is, hogy a Szeged 87,9 MHz rádiós frekvencián működő Európa Rádió november 6-tól megszüntesse hálózatba kapcsolódását a Debrecen 94,4 MHz-en szóló Európa Rádióval, és közösségi helyett kereskedelmi jelleggel folytassa működését.