NMHH Médiatanács: 110 millió forint támogatás dokumentumfilmekre

Közzétéve: 2017. november 16.

A székely atlantisztól a Malév-pilóták sorsán át Pilinszky költészetének motívumaiig tizenhat dokumentumfilm elkészítését támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az Ember Judit-pályázaton, összesen 110,3 millió forinttal. A tanács elfogadta jövő évi felügyeleti tervét, a Dunaújváros 93,1 MHz hasznosítására kiírt pályázaton az egyedüli pályázó Crossborder Kft.-t nyilvánította nyertesnek, és engedélyezte a Mária Rádió Frekvencia Zrt. három vételkörzetének összevonási kérelmét.

Tizenhat új dokumentumfilm készülhet

A Médiatanács mintegy 110 millió forinttal támogatja tizenhat dokumentumfilm elkészítését a Magyar Média Mecenatúra Program keretein belül, az idei Ember Judit-pályázat második fordulójában. Bözödújfalu – a székely atlantisz címmel film készülhet arról, ahogy az évtizedekkel ezelőtt vízzel elárasztott erdélyi település újra megelevenedik a mesterséges tó leeresztésekor. Forgatnak Butsy Lajos fegyházlelkészről, aki elítéltek személyes sorsát és börtön utáni beilleszkedését hivatott segíteni. Egy másik lelkész, Bolba Márta, a budapesti VIII. kerületi sikeres közösségszervező munkáját is filmre viszik. Feldolgozzák a Venezuelában élő magyarok mindennapjait, a hazatéréssel és kint maradással kapcsolatos vívódásaikat is. Egy másik alkotás a magyar zenei életben kiemelkedőt nyújtó pécsi zenészek titkának tervez utánajárni. Egy úszó testvérpár az olimpiai aranyért és édesanyjuk elismeréséért vívott küzdelméről szól majd a Vonal felett című film. A kilencvenes évek elején tömegesen örökbeadott romániai gyerekek sorsát eleveníti meg az Ezredvégi emberkereskedelem című film. Portré készül a Nógrádi falvakban futballcsapatokat verbuváló Lugosi Zoltánról; a belga Tcha Limbergerről, aki két sikeres, magyar zenét játszó együttesével járja a világot; és a százesztendős Brassai Józsefnéről, aki a látszerészet világát és Budapest évtizedről évtizedre változó arcát mutatja majd be a nézőknek. A Malév-pilóták – a légitársaság megszűnése utáni – sorsáról is forgatnak. A Csillaghálóban című alkotás második része azt dolgozza fel, hogyan jelent meg a barátság és a szerelem Pilinszky János költészetében. Közel-keleti keresztény közösségeket keresnek fel a Sorsukat, hitüket vallók készítői, egy másik alkotás pedig bemutatja, hogyan deportálták a második világháború után a pozsonyi magyarokat Ligetfalura, ahol éveken keresztül naponta tartottak kivégzéseket. Dokumentum készül az egyetlen fennmaradt budapesti lakászsinagógáról, és az annak megmaradásáért évtizedekig küzdő Gláser Jakab „Juci” bácsiról. Az Auguszt, a Bergmann és a Szamos cukrászcsaládok történetei is megelevenednek majd a Cukrászdinasztiák munkacímű alkotásban.

Rádiós döntések

A Dunaújváros 93,1 MHz frekvenciára kiírt pályázaton a tanács az egyedüli pályázó Crossborder Kft.-t nyilvánította nyertesnek. A szolgáltató kereskedelmi jelleggel, a Radio Plus Kft.-vel hálózatba kapcsolódva sugározhatja majd műsorát, 93,1 Rádió 1 néven.

A testület a Tatabánya 96,7 MHz frekvenciára kiírt eljárásban az LB Rádió Kft.-t és a Blue Hill Média Kft.-t, míg a Székesfehérvár 101,8 MHz frekvencia pályázatában a Veszprém Média Kft.-t és a Turul Média Kft.-t pályázati nyilvántartásba vette. Az eljárások folytatásáról a múlt héten döntött a Médiatanács, miután az alaki érvénytelenség miatt korábban mindkét eljárásból kizárt Regionális Rádió Kft. felülvizsgálati kérelmeit a bíróság elutasította.

A Médiatanács engedélyezte a Mária Rádió Frekvencia Kft. kérelmét, hogy a Monor 106,3 MHz médiaszolgáltatási jogosultságát a Gyál 98,9 MHz-es és a Dabas 97,5 MHz-es jogosultságaival bővítse. A médiaszolgáltató vállalta, hogy az eredeti pályázatban rögzített közszolgálati műsorok arányára tett vállalásait az újonnan létrejött körzetben is változatlan formában teljesíti.

Bírságok adatszolgáltatás elmaradása miatt

Harmincöt rádió és televízió harminckét médiaszolgáltatója maradt el részben vagy egészben a kötelező adatszolgáltatással idén január 1. és május 31. között. A műsorkvóta-kötelezett médiaszolgáltatóknak havonta kell adatokat szolgáltatniuk műsorrendjükről a Médiatanácsnak, amely alapján az NMHH ellenőrizni tudja, hogy az adott szolgáltató betartja-e a műsorkvótákat. Kilenc szolgáltató az öt hónap alatt egyáltalán nem teljesítette az adatszolgáltatást, de több szolgáltató esetében mindössze néhány hét elmaradásról volt szó. A tanács három szolgáltatónál csak felhívással szankcionált, a legmagasabb büntetés pedig 210 ezer forint volt. A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Felügyeleti terv

Elfogadta a testület a jövő évi piacfelügyeleti és általános hatósági felügyeleti tervét. A médiaszolgáltatók és a közösségi médiumok figyelése mellett jövőre is kiemelt figyelem irányul – többek között – a reklámhangerősségre és a nagy elérésű híradók bulvárbűnügyi híreinek maximális arányára, a törvényben előírt húszszázalékos plafon vizsgálatára. Egy másik elemzési terület, hogy a médiaszolgáltatók a televíziós gyermeksávokban hogyan tartják be a gyermekvédelmi média-előírásokat, illetve hogy a hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatár-kategóriát mennyire használják. A hétvégi kora reggeli műsorsávok – az úgynevezett gyermeksávok – azért igényelnek kiemelt figyelmet, mert ebben az időszakban a védendő korosztály lazább szülői kontroll alatt, esetleg felügyelet nélkül nézi a televíziót. A Médiatanács tervezi annak vizsgálatát is, hogy a filmekre milyen klasszifikációs – korhatár-besorolási – gyakorlatot alkalmaznak a médiaszolgáltatók, ezek ellenőrzését évek óta saját filmadatbázis könnyíti meg. A piacfelügyeleti terv hamarosan elérhető lesz az NMHH honlapján.