Jogerős ítéletek hét pályázati eljárásban

Közzétéve: 2017. december 9.

A Médiatanács a Pécs 101,7 MHz, a Székesfehérvár 101,8 MHz, a Veszprém 90,6 MHz, a Tatabánya 96,7 MHz, és a Kaposvár 99,9 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására kiírt pályázati eljárások során a Regionális Rádió Kft-t pályázatait nem vette nyilvántartásba alaki érvénytelenség miatt. Ugyanígy a Nagykanizsa 95,6 MHz és a Keszthely 99,4 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására kiírt pályázati eljárásban a Helikon Rádió Műsorszolgáltató Kft.-t alakilag érvénytelen pályázatát nem fogadta el a testület.

A pályázók a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntése ellen fellebbeztek, amely első fokon jogerős határozatban helyben hagyta a Médiatanács döntését. A hatályos médiatörvény szerint ekkor az eljárások folytatódhatnak, ugyanakkor a testület a bírósági eljárások tiszteletben tartása és joggyakorlata szerint habár nem lenne kötelező, de a felülvizsgálati kérelem jogorvoslatának az ilyenkor rendelkezésre álló 60 napos benyújtási határidejét is megvárja, hogy megbizonyosodjon arról, döntését minden pályázó elfogadta-e.

Mivel az említett pályázók a Kúriához fordultak a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntésével szemben, ezért a testület eleve nem folytatta - Mttv. 58. § (2) bekezdése alapján - pályázati eljárását a hét helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség hasznosítására, kizárólag a tényállás tisztázásához szükséges eljárási cselekményeket végzett. Érdemi döntést tehát a testület egyik eljárásban sem hozott, noha egyes eljárásokban már októbertől kezdődően megtehette volna.

A megjelenő sajtócikkekkel ellentétben tehát nem igaz az, hogy a Kúria felszólította volna a Médiatanácsot a pályázati eljárás leállítására, hanem a Médiatanács részéről amúgy is leállított pályázati eljárásban, még a korábban hozott pályázati nyilvántartásba vételt megtagadó végzésének - vagyis a bírósági per tárgya szerinti végzésnek - a végrehajtását függesztette fel.

A Médiatanács a médiatörvény előírásainak megfelelően végzi a rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek pályázati felhívásainak előkészítését és véglegesítését, emellett a Médiatanács pályázati eljárásai során hozott minden döntése bíróságon megtámadható.