Civil szervezetek elleni gyűlöletkeltő tartalom az Echo TV-ben

Közzétéve: 2017. december 21.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa félmillió forint bírságot szabott ki az Echo Tv szolgáltatójára civil szervezetek elleni gyűlöletkeltés miatt. Nem indít ugyanakkor eljárást a TV2 szolgáltatója ellen a tanács az Appra magyar! – A gondolatshow című szórakoztató műsor miatt, amely ellen a gyermekbántalmazással összefüggő kérdés miatt emeltek kifogást. A grémium legutóbbi ülésén döntött nyolc tévé, illetve rádió 15,7 millió forintos műszaki fejlesztési pályázatának támogatásáról, és meghirdette a jövő évi Escher Károly ad-hoc pályázatot is 20 millió forintos keretösszeggel.

Mecenatúrás pályázatok

Nyolc közösségi és kisközösségi médiaszolgáltató jutott összesen 15,7 millió forint támogatáshoz a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában a műszaki fejlesztési pályázat idei harmadik fordulójában. Öt televízió korszerűsítheti eszközparkját: a Füred TV, a vecsési WTV, a Városi TV Mohács, valamint a fővárosi Apostol TV és a hatoscsatorna. A sikeresen pályázó három rádió a Rádió Törökszentmiklós, a fővárosi Klubrádió és a Dunakanyarban fogható Mária Rádió Ibolya.

A testület 20 millió forintos kerettel kihirdette a mecenatúraprogram váratlan események helyszíni forgatási költségeire hetente pályázható 2018-as Escher Károly-pályázatát, amelynek első beadási határideje 2018. január 9-e, 12 óra. Pályázatonként maximum kétmillió forint nyerhető el, és annak a filmnek a tervével, amelyhez a forgatott anyagot készítették, a támogatottnak pályázni kell majd a Médiatanács dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmes pályázatán is. A testület a 2017-es pályázati keretösszeget – 10-10 millió forintot – a 2017-es dokumentumfilmes Ember Judit-, illetve az ismeretterjesztő filmes Kollányi Ágoston-pályázatok harmadik fordulóira csoportosította át.

Médiafelügyeleti döntések

Állampolgári bejelentések nyomán súlyos jogsértésnek minősítette a Médiatanács az Echo Tv szeptember végi Informátor című műsorában elhangzottakat, amelyben a magyarországi iszlám közösség bemutatásakor a meghívott szakértők bűncselekményekkel vádoltak meg civil szervezeteket, és a műsor készítői a vádaktól nem határolódtak el. Az adás a menedékjogi programokat működtető hazai civil szervezeteket a társadalomra veszélyes, normasértő csoportként mutatta be, tagjaikat szabadon likvidálható háborús bűnösöknek, illetve hazaárulóknak nevezte. A testület a médiaszolgáltatót a káros médiatartalom online változatának haladéktalan eltávolítására és a Médiatanács-döntésről szóló közlemény közzétételére kötelezte, valamint félmillió forintos bírságot szabott ki rá. A csatorna a közleményt honlapjának nyitóoldalán a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan. A kiszabott jogkövetkezményekkel szemben – mint minden más Médiatanács-döntés esetében is –jogorvoslat kérhető. A Médiatanács a jogkövetkezmények kiszabásakor minden esetben egyedileg mérlegeli az ügy összes körülményét, és a fokozatosság, arányosság és ismételtség figyelembe vételével állapítja meg a konkrét szankciókat.

Nem indít eljárást a testület a TV2 november 21-ei Appra magyar! – A gondolatshow című adása miatt, melyben a gyermekbántalmazás elfogadhatóságával kapcsolatban tettek fel kérdést a nézőknek. Az állampolgári bejelentések nyomán indult vizsgálat nem igazolta, hogy a műsorszám a gyerekbántalmazást jogszerű és társadalmilag elfogadható magatartásként mutatta volna be. A műsor a megjelenő humor ellenére nem bagatellizálta el a problémát, minden testi fenyítést ellenzett, valamint a műsor készítői a szereplők kijelentéseit is rendre ellenpontozták. A vizsgálat azt is megállapította, hogy a médiaszolgáltató megfelelő – 12 éven aluliak számára nem ajánlott – korhatár-kategóriába sorolta a műsorszámot, amelyben nem szerepelt a kiskorúak személyiségfejlődését súlyosan károsító tartalom.

Rádiós döntések

A Médiatanács véglegesítette és a honlapján közzétette a Tokaj 101,8 MHz közösségi jellegű hasznosításra kiírt rádiós frekvencia pályázati felhívását. A pályázati ajánlatokat január 25-én lehet majd benyújtani.

A testület a Szolnok 90,4 MHz frekvencia eljárásában az alaki vizsgálat után pályázati nyilvántartásba vette az egyetlen jelentkezőt, az LB Rádió Kft.-t, a Budapest 98,6 MHz eljárásában a hiánypótlások után szintén mindkét pályázó – a Scaletta Kft. és a Manna Vision Media Kft. is – bekerült a nyilvántartásba.

Az Európa Rádió médiaszolgáltatójának kérelmére a tanács 2023. március 20-ig meghosszabbította a Debrecen 94,4 MHz és a Szeged 87,9 MHz helyi médiaszolgáltatási jogosultságokat, valamint – a Rádió Som médiaszolgáltatója, a Friends-Lan Kft. kérelmére – a Fehérgyarmat 99,5 MHz helyi kereskedelmi jogosultságot. A Médiatanács döntött arról is, hogy az Extrém Business Kft. kérelmére közös megegyezéssel 2018. január 1-jén megszünteti az érdi Rádió FM 87,8 MHz-re vonatkozó kisközösségi rádiós jogosultságát.

A Médiatanács a médiaszolgáltatók közös kérelmére engedélyezte, hogy a TELEKOM BÉKÉS Kft. Békéscsaba 98,4 MHz és Gyula 90,5 MHz helyi, kereskedelmi rádiója 2017. december 22-től hálózatba kapcsolódjon az A-tól Z-ig Bt. Orosháza 90,2 MHz helyi, kereskedelmi rádióval mint hálózatos médiaszolgáltatással. Ennek kapcsán a tanács döntött a szóban forgó békéscsabai és gyulai frekvenciák közötti hálózatba kapcsolódás 2017. december 21-i megszüntetéséről.

A szolgáltatók kérelmére a tanács a médiaszolgáltatások állandó megnevezésének módosítását is engedélyezte: Orosházán a 90,2 Rádió 1 neve Mega Rádióra módosul, Békéscsabán pedig a Mega Rádió ezentúl 98.4 Mega Rádió lesz. Az INTERAX Kft. visszavonta a Médiatanácshoz benyújtott névváltoztatási kérelmét a Békéscsaba 88,9 MHz-es jogosultságára vonatkozóan.

MTVA-s döntések

A Médiatanács felülvizsgálta a közszolgálati médiaszolgáltatások rendszerét. Eszerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kezdeményezésére a Dankó Rádió frekvenciái a Baja 92,2 MHz, a Keszthely 104,3 MHz, a Révfülöp 91,0 MHz, a Tiszafüred 105,2 MHz és a Nagymaros 93,1 MHz frekvenciákkal bővülnek ki. A bővítés oka, hogy a Dankó Rádió a kisebb településeken csak szórványosan érhető el. A közszolgálati célok pedig csak akkor érvényesülhetnek maradéktalanul, ha a közszolgálati médiaszolgáltatás földrajzi értelemben véve is eljuttatható a lehető legtöbb társadalmi réteghez.

Az MTVA jelezte, hogy gazdaságossági és költségvetési okokból nem tervezi az M6 tematikus médiaszolgáltatás elindítását, amit a Médiatanács elfogadott, és átvezette a közszolgálati médiaszolgáltatásokról szóló nyilvántartásában.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. kérelmére a Médiatanács ismét egyéves hatósági szerződést köt a szolgáltatóval a médiapiac sokszínűségének növelése érdekében. Ennek oka, hogy a szolgáltató a televíziós és rádiós piacon együttesen több mint 40 százalékos éves átlagos közönségarányt ért el tavaly, ezért a Médiatanács médiapiaci koncentráció korlátozására vonatkozó szabály által érintett médiaszolgáltatóként azonosította. A szolgáltató a televíziós és rádiós csatornáit érintően az európai alkotások, az öt évnél nem régebbi független európai alkotások, valamint a magyar művek esetében a kötelező sugárzási rátákon felüli vállalásokat tesz, az M5 csatornán pedig vállalja, hogy legalább 65 százalékban művészeti, tudományos és kulturális műsorszámokat tesz közzé.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a társadalmi sokszínűség mérőszámai a hírműsorokban

2017 első felében is az eddigiek szerint alakult a társadalmi sokszínűség szempontjából kiemelt csoportok – mint például a nemzeti kisebbségek, a gazdaságilag hátrányos helyzetben lévők, a civil szervezetek, a munkaerő-piaci szempontból inaktívak vagy az egyházak – együttes megjelenésének aránya az NMHH által vizsgált tíz televíziós és rádiós hírműsorban: összes megjelenésük aránya 17,5% volt, megfelelően az elmúlt évek 17 és 19% közötti megoszlásaihoz. A Médiatanács által elfogadott hatósági jelentés szerint az elemzett kategóriákon belül a gazdaság szereplői jelentek meg leggyakrabban, összességében 43,5 százalékban, újfent jelentős médiafelülethez jutottak az inaktívak (22,8%) – ezen belül legtöbbször a fiatalok, illetve a nyugdíjasok – és a civil (19,9%) szervezetek. Emellett észrevehetően visszaestek az érdekvédelmi szervezetek, a tavaly második félévi 12,1% után 9,9%-ra. Az összefoglaló az M1, a Duna Tv, a TV2, az RTL Klub, az ATV, a Hír Tv és az Echo Tv híradóira, továbbá a Magyar Rádió 180 perc, Déli és Esti Krónika című műsoraira terjed ki. A teljes tanulmány – a korábbi időszakokra vonatkozó jelentésekkel együtt – elolvasható az NMHH honlapján.

Módosul a Médiatanács ügyrendje

A Médiatanács a legutóbbi, 2014. februári ügyrendmódosítás óta eltelt időszak alatt szerzett tapasztalatok, a mindennapi működésben történt változások figyelembevételével ismét módosította ügyrendjét. A dokumentum a Magyar Közlönyben való megjelenéssel párhuzamosan hamarosan elérhető lesz az NMHH honlapján.