5G, nemzetközi roaming és internetsemlegesség: a BEREC tájékoztatást nyújtott az európai elektronikus hírközlési piac fontos dokumentumairól

Közzétéve: 2018. március 22.

Nyilvános sajtótájékoztatót tartott az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) 2018. március 15-én Brüsszelben. A szervezet elnöke különös hangsúlyt fektetett az 5G-tanulmányra, a nemzetközi roaming legfrissebb adataira és a netsemlegességről szóló konzultációs dokumentumra.

Az eseményen a BEREC elnöki tisztségét 2018-ban ellátó Johannes Gungl (RTR – Ausztria) a BEREC 34. plenáris ülésének (2018. március 8-9.) eredményeit ismertette. Bevezetőjében kiemelte 2018 kulcsterületeit, amiket vizuálisan is bemutatott a BEREC a legutóbbi videójában.

Az 5G engedélyezése: a telepítés következményei és a jövőbeli üzleti modellek

A BEREC az 5G-t a következő három év stratégiai prioritásává tette. Johannes Gungl a sajtótájékoztatón kifejtette: "A cél az, hogy hozzájáruljunk a felmerülő akadályok elhárításához az 5G gördülékeny európai bevezetése érdekében". A témában a szervezet tanulmányt is készíttetett a DotEcon és az Axon bevonásával, amelyet a BEREC a sajtótájékoztató előestéjén tett közzé honlapján. A tanulmány rámutat arra, hogy az 5G bevezetése lépésről lépésre lesz megvalósítható. Számos lehetséges felhasználási terület a fejlesztés nagyon korai szakaszában van.

Ezen a területen a BEREC az Európai Unió Hálózati és Információs Biztonsági Ügynökségével (ENISA) együttműködve workshopot is tartott március 7-én az 5G és a "dolgok internetéről", a jelenlegi és jövőbeli hálózati biztonsági kérdések jobb megértése érdekében.

Legfrissebb adatok: a „mobilozz, akár otthon” elve jelentősen hozzájárul az egységes piachoz

A BEREC először mutatta be a "Roam Like At Home" (RLAH – „mobilozz, akár otthon”) piacra gyakorolt hatását a forgalom, a bevételek és a nagykereskedelmi árak tekintetében. A jelentés az adatmennyiségek jelentős növekedését mutatja az EGT-ben. Az adatmennyiség 435% -kal nőtt 2016 harmadik negyedévétől 2017 harmadik negyedévéig. Az EGT-ben előfizetéssel rendelkezők átlagos havi adatfogyasztása 2017 harmadik negyedévében 242 MB volt.

Kevésbé jelentős a hang- és SMS-szolgáltatások mennyiségének növekedése. A jelentés azt mutatja, hogy a roamingot használó ügyfelek havi hívásai 2016 harmadik negyedévétől 8,8 percről 2017 harmadik negyedévéig 14,23 percre nőtt. "Bár a nemzetközi roamingszolgáltatások jelentős idényszerűséget mutatnak, az eredmények egyértelműen azt bizonyítják, hogy a roamingrendelet 2015-ös módosítása jelentősen hozzájárult az egységes piac fejlődéséhez" – mondta Gungl.

Ismét konzultáció indult a hálózatsemlegességi szabályokról

A BEREC munkájának fontos része a legjobb gyakorlatok megosztása, ismertetése a nemzeti szabályozó hatóságok és az érdekelt felek között, ezért a plenáris ülésen megvitatták a folyamatban lévő hálózatsemlegességi eseteket. Ez létfontosságú a szabályok EU-n belüli következetes alkalmazásához. A hálózatsemlegességi szabályok értékeléséhez kapcsolódóan a BEREC ismét nyilvános konzultáció útján kéri ki az érdekelt felek véleményét. Ezúttal a cél olyan információk összegyűjtése, melyekkel a BEREC hozzájárul a Bizottságnak a hálózatsemlegességet szabályozó rendelet végrehajtásáról szóló jelentéséhez. A konzultációs dokumentum egy sor nyitott kérdést tartalmaz az érintett felek számára a fogalommeghatározásokról, a zero-rating gyakorlatokról, a forgalomszabályozásról, a különleges szolgáltatásokról, az átláthatóságról és az új technológiákról. A BEREC számára különösen fontos, hogy az érdekeltek hogyan látják a hálózatsemlegesség szabályait az 5G kontextusában.

A nyilvános konzultáció március 14-től április 25-ig tart. A hozzászólásokat a BEREC online nyilvános konzultációs platformján várják. Az eredményeket decemberben a 4. plenáris ülésére készítik elő formális inputként az Európai Bizottság számára.

Az EU-n belüli nemzetközi hívások és a frekvenciapályáztatás szabályozási irányai

A BEREC a közelmúltban publikált egy előzetes elemzést az EU-n belüli nemzetközi hívások esetleges jövőbeni szabályozásával kapcsolatban, április végéig pedig további elemzéseket fognak közzétenni.

Az uniós intézmények közötti legutóbbi trilógustárgyalások eredményei alapján a frekvenciaértékesítéskor alkalmazandó Peer Review, azaz partnerségi felülvizsgálat alapján a BEREC-nek nem lenne formális szerepe a frekvenciapályáztatással kapcsolatos új szabályok kidolgozásában. Johannes Gungl, a BEREC elnöke sajnálja ezt a fejleményt, és megismételte: "a nemzeti szabályozó hatóságok fontos szerepet játszanak, és fontos szerepet kell játszaniuk a mobilpiacok alakításában." Gungl szerint lényeges elismerni, hogy mind a BEREC-nek – az elektronikus hírközlési piacok működésében betöltött szerepe miatt –, mind az RSPG-nek – mint általánosságban a spektrumgazdálkodással foglalkozó uniós tanácsadó szervezetnek – részt kellene vennie saját szakterületükön a felülvizsgálati munkában.

A plenáris üléseken elfogadott nyilvános dokumentumok teljes listája elérhető a BEREC honlapján.