A szélessávú piacokról tárgyaltak a lengyel-magyar hatósági elnöki találkozón

Közzétéve: 2018. április 12.

Magyarországra látogatott a szélessávú piacok szabályozásával kapcsolatos szakmai tapasztalatcserére Marcin Cichy, a lengyel elektronikus hírközlési hatóság (UKE) elnöke 2018. április 5-én. A társhatóság delegációját dr. Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke fogadta. Azon túl, hogy az NMHH már tavaly decemberben meghozta a már említett, szélessávú piacokra vonatkozó határozatait, és így érdemben is megoszthatta eddigi tapasztalatait, a látogatás a két intézmény közötti partnerség további elmélyítése szempontjából is fontos volt.

ic3709.jpg

A lengyel elektronikus hírközlési hatóság, az UKE (Urząd Komunikacji Elektronicznej) a közeljövőben tervezi a szélessávú piacaival kapcsolatos határozatait meghozni, és mivel az NMHH e téren már előrébb tart, fontosnak tartotta a partnerintézmény a területet jellemző sajátosságokat, szabályozási kérdéseket és eddig összegyűlt magyar tapasztalatokat megismerni. A találkozó során a hatóságok szakemberei megvitatták a nemzeti kis- és nagykereskedelmi szélessávú piacok fejlődését – a földrajzi piacok átrendeződését, a településszintű szabályozás szükségességét, a lefedettség és a szolgáltatások minőségének javulását –, ideértve a kábelpiacokat, illetve azok növekedését is, Végül áttekintették a piacelemzési eljárás során az Európai Bizottsággal történő együttműködés gyakorlatát. A látogatás remek lehetőséget teremtett a magyar fél számára is az általános lengyel szabályozási gyakorlat megismerésére, illetve a két hatóság közötti, sok évre visszanyúló szakmai együttműködés további elmélyítésére.

ic3745.jpg

A magyar szabályozásról

Az NMHH tavaly decemberben hozta meg a magyarországi szélessávú internetpiacot szabályozó határozatait, amelyek jelentős változásokat hoztak a korábbi szabályozáshoz képest. Bár a jelentős piaci erejű szolgáltatókra kirótt kötelezettségek célja továbbra is az, hogy az alternatív szolgáltatóknak lehetőségük legyen elérniük a hálózattal rendelkező szolgáltatók előfizetőit, és számukra kiskereskedelmi szélessávú szolgáltatásokat nyújtani, a határozat ezen túl a szélessávú piaci versenyt számos új eszközzel is támogatta. Emellett a kötelezett szolgáltatók az előírt nagykereskedelmi szolgáltatásokat most már a hatóság által előre kialakított költségmodell szerinti díjon kötelesek nyújtani, amely lehetővé teszi az üzleti tervezést és kiszámíthatóságot mind a kötelezett, mind a szolgáltatást igénybe venni kívánó alternatív szolgáltató oldalán. A határozatokban foglalt kötelezettségek érvényesítésére és jóváhagyására irányuló eljárásokat az NMHH 2018-ban fogja lefolytatni, ami a hatóság előzetes számításai szerint tovább fokozhatja majd a szélessávú versenyt Magyarországon.