Médiatanács: egész estés animációs tévéfilm készül a Boxiból

Közzétéve: 2018. április 13.

A legutóbbi Dargay Attila- és Nemeskürty István-, valamint az Egri Lajos-pályázatok eljárásainak nyerteseiről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa eheti ülésén: összesen 19 alkotás terve részesült támogatásban, több mint 327 millió forint összegben. Három, idén lejáró helyi rádiós frekvencia pályázatifelhívás-tervezetét is közzétette a testület. Az országos kereskedelmi rádiós pályázat alaki vizsgálatait kifogásoló eljárásokban a bíróság a Médiatanácsnak adott igazat.

A mecenatúraprogram legfrissebb támogatottjai

Négy animációs sorozat folytatását, valamint egy egész estés animációs tévéfilm elkészülését támogatta összesen 191,9 millió forinttal a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében a Dargay Attila-pályázat eljárásában. Folytatódik Glaser Katalin sorozata, a szürreális-mesés Városi legendák, új epizódokkal bővítheti a Székelyudvarhelyről pályázó Fazakas Szabolcs az ember, a természet és a természetfeletti hatalmak kapcsolatáról, a székelység mondavilágáról szóló Székelyföldi Legendáriumot, Gurmai Beáta és Nyikos László a legkisebbeknek szóló Borka és a varázsruha új részeit készítheti el, valamint folytatódnak – Lázár Ervin mesevilágának meghatározó hősével – Bab Berci kalandjai is Kovács Márton rendezésében. Egész estés animációs tévéfilmet készíthet Klingl Béla a 3D-s, papírkivágásos technikát használó Boxi című, a Médiatanács által korábban már támogatott animációs sorozatából, amely egy papírfiú és kartonkutyája kalandjait meséli el.

A mecenatúraprogram történelmi dokumentumfilmek gyártását támogató Nemeskürty István-pályázatának nyertesei négy XX. századi és egy középkori témáról forgathatnak majd összesen 124,8 millió forint felhasználásával. Elkészülhet az 1968-as prágai tavasz eseményeinek forgatagában egy, a Szabad Európa Rádiónak levelet író és emiatt „államellenes összeesküvővé” vált kiskamasz sorsát rendhagyó történelemóra keretében feldolgozó Osztálytárs (rendező: Varga Ágota), valamint a Tisza István meggyilkolása című alkotás (r.: Pajer Róbert) az ország egykori miniszterelnökéről, kora legnagyobb tekintélyű államférfijáról és a dualizmus végi Magyarországról. A néphadsereg katonái (r.: Ivády Nóra) négy, 1956-ban szolgálatot teljesítő ezredes sorsát helyezi a középpontba, míg a kommunista diktatúra és az ideológia érdekében az emberi életek feláldozhatóságának határait feszegeti a Szigorúan titkos című film (r.: Babos Tamás). A Mátyás: Mítosz és valóság című alkotás (r.: Eckhardt Balázs) a „legigazságosabbnak” tartott királyunkról kíván objektív képet adni.

A Médiatanács az idei Egri Lajos-pályázat keretéből nyolc forgatókönyvtervet és egy filmterv-fejlesztést ítélt támogathatónak összesen 10,6 millió forinttal. Forgatókönyv készül a Profán Passió című, a krisztusi feltámadást sajátos környezetbe helyező kisjátékfilmhez, a Semmelweis Ignácról szóló abszurd történelmi drámához Szepsis címmel, illetve egy erdélyi sírásó házaspár 1956-os tragédiájáról szóló, 2 M című rövidfilmhez – a cím a kétméteres sírmélységre utal. Nyertes lett a nyilas-, majd Rákosi-korszakot megidéző, de mégis leginkább a szerelemről és a vezeklésről szóló Kihallgatás című történelmi dráma-thriller pályázata is. A szabadság tébolya című alkotás nyertes filmtervfejlesztése az 1948–49-es forradalom utáni években játszódó történelmi dráma alapja lesz.

Tamás Zsuzsa A macskakirálylány című gyermekkönyvéből egy félórás animációs filmsorozat forgatókönyve készül. Dragomán György írja majd Az ikerkardok titka című ifjúsági tévéfilm alapját, melyben két tizenéves kamasz Szondi György kincseinek nyomába ered, Mészöly Miklós Fekete gólya című regényéből pedig szintén egy ifjúsági tévéfilm forgatókönyve születik meg. Támogatást kapott a Jancsi és Juliska modern kisjátékfilm-változatának előkészítése is, amely egy mai mese két eltévedt fiatalról.

Médiafelügyeleti döntések: a vállalttól eltérő műsorsugárzások és burkolt reklám

A siófoki székhelyű Rádió Balaton egy januári adáshét vizsgálata alapján kevesebb közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámot sugárzott szerződéses vállalásaihoz képest, ezért a médiaszolgáltatóra a testület 110 ezer forintos bírságot szabott ki. A Kecel, Solt és Baja területén működő Gong Rádió, illetve a Csongrádon hallható Gong FM 87,6 szolgáltatójára 80 ezer forintos pénzbírságot szabott ki a Médiatanács, mert a két rádió egy-egy év eleji adáshét vizsgálata alapján szintén kevesebb saját műsoridőt, szöveget, közszolgálati, helyi közéleti és helyi mindennapi élettel foglalkozó műsort, több ismétlést – valamint a Gong Rádió kevesebb hírműsorszámot is – tett közzé, mint amit a szerződésükben vállaltak.

A budapesti d1TV szolgáltatójára 40 ezer forintos bírságot rótt ki a Médiatanács, mert az Életmód Magazin című műsor egy januári adásában négyszer, ismételten burkolt reklámot tett közzé egy sminkiskoláról. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Rádiós döntések

Három idén, az év második felében lejáró helyi kereskedelmi hasznosítású rádiós frekvenciára – a Nyíregyháza 99,4 MHz, a Nyíregyháza 103,9 MHz és a Sopron 94,1 MHz – vonatkozó pályázatifelhívás-tervezetet fogadott el és tett közzé honlapján véleményezésre a Médiatanács.

Bírósági eljárások

A bíróság minden tekintetben a Médiatanácsnak adott igazat azokban az Advenio Zrt. által indított eljárásokban, amelyekben a vállalkozás az országos kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatási pályázaton a pályázati nyilvántartásba vételének alaki hibák miatti megtagadását, illetve a másik pályázó – a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. – pályázati nyilvántartásba vételét kifogásolta.

Az Advenio Zrt. pályázati nyilvántartásba vételének alaki hibák miatti megtagadása tárgyában indított eljárásban a bíróság megerősítette, hogy a Médiatanács helyesen értelmezte az alaki érvényességi követelmények között az üzleti terv benyújtásához szükséges képlet hibamentes alkalmazására vonatkozó előírást, és azt is rögzítette, hogy a Médiatanács a törvényi határidőket betartotta. A Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. nyilvántartásba vételével kapcsolatos bírósági végzés pedig kimondta, hogy a pályázati nyilvántartásba vétel külön nem támadható, mert az egy olyan eljárási aktus, amely a majdani pályázati döntés meghozatalát előzi meg, azt szolgálja. A törvényi szabályozás pedig egyértelműen rendelkezik arról, hogy mely döntésekkel szemben van helye jogorvoslatnak, és a pályázati nyilvántartásba vétel nem tartozik ezek közé.