Médiatanács: folytatódik az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárás

Közzétéve: 2018. április 26.

A tartalmi vizsgálati szakasszal folytatódhat az országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárás a Médiatanács döntése nyomán, miután a bíróság nemrég elutasította az egyik pályázó felülvizsgálati kérelmét, és ezáltal megszűnt a felfüggesztés oka. Összesen hat új online film, illetve új epizód készülhet hatmillió forint mecenatúra-támogatással. Két díjat egy-egymillió forinttal támogat majd a testület az erdélyi Filmtettfeszten. A hatósági szerződésben vállalttól eltérő műsorsugárzás és a társadalmi célú reklám nem megfelelő használata miatt pedig 20 ezer forint bírságot rótt ki a grémium a Tilos Rádió médiaszolgáltatójára.

A tartalmi vizsgálati szakaszba lép az országos kereskedelmi rádiós pályázat

Folytatódik az országos rádiós pályázati eljárás a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának döntése értelmében. A testület számára az NMHH Hivatala megkezdi a tartalmi érvényességi feltételek vizsgálatának előkészítését az alaki feltételeknek egyedül megfelelt Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft. ajánlatában. A tavaly szeptemberben indult eljárást a testület március elején függesztette fel, azt követően, hogy az Advenio Zrt. a pályázati nyilvántartásba vételének alaki hibák miatti megtagadásáról szóló végzés felülvizsgálatát kérelmezte. Miután a bíróság elutasította a kérelmet, a felfüggesztés okafogyottá vált, és a törvény értelmében az eljárás folytatásának van helye.

A Médiatanács Neumann János-pályázatának legfrissebb nyertesei

A Magyar Média Mecenatúra Program kifejezetten online közszolgálati médiatartalmak létrejöttét támogató, tavaly meghirdetett Neumann János-pályázatának harmadik fordulójában a Médiatanács öt hazai és egy határon túli alkotónak összesen hatmillió forintot ítélt oda. Két hazai alkotás, a Magyarország talán legnagyobb természeti kincsét és annak egészségre gyakorolt hatásait bemutató ismeretterjesztő film, a Gyógyító gyógyvizeink, és az erdélyi arisztokrata családok még élő tagjainak sorsa után kutató Tiltott kastélyok dokumentumsorozat ötödik epizódja, Keresdi Bethlenek címmel a Magyar Idők online felületén lesz látható. További két ismeretterjesztő kisfilmsorozatot – a Bauhaus-emlékeket felvonultató Budapesti Bauhaus séták és a címbéli festő művészetét bemutató Márffy Ödön 140 – az Echo TV, míg a hivatás, a család, a mindennapi problémák és a keresztény identitás metszéspontjait körbejáró, Hétköznapi hősök című portrésorozat új részeit a Bonum TV online felületein nézhetik majd meg az érdeklődők. A határon túli pályázó a 70-es, 80-as években kiemelkedő erdélyi értelmiségiek portréit bemutató Erdélyi életutak című sorozata a karpatpress.hu oldalon lesz majd elérhető.

Kétmillió forinttal támogatja a Médiatanács a 18. Filmtettfesztet

A testület arról is döntött, hogy az idén októberben immár 18. alkalommal esedékes Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemlén egy-egymillió forinttal támogatja a kezdő és tapasztalt erdélyi filmesek pályájának megsegítéséért járó Sárga Csikó díjának, illetve a Fillmgalopp néven ismert fődíjának nyertesét. A Filmtett Egyesület által szervezett szemle hiánypótló célkitűzése a magyar mozgóképes kultúra népszerűsítése a keleti határainkon túl.

Műsorrendi eltérések és egy társadalmi célú reklám hibás besorolása a Tilos Rádióban

Egy februári műsorhét vizsgálata alapján kevesebb szöveget, magyar zenét, közszolgálati, hír- és helyi közélettel foglalkozó műsort tett közzé a szerződésében vállaltnál a Tilos Rádió, valamint 79 alkalommal társadalmi célú reklám helyett jótékonysági felhívásként kérte a maga számára a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlását, ezért a Médiatanács összesen 20 ezer forint bírságot szabott ki a rádió szolgáltatójára. Idén ez már a negyedik olyan médiaszolgáltató, amely a hatósági vizsgálatok alapján eltért a szerződésében rögzített vállalásaitól, és emiatt a testület kénytelen volt bírságot megállapítani. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.