Médiatanács: Mecenatúra-támogatással készülhet film egy magyar vitorlás föld körüli útjáról

Közzétéve: 2018. július 5.

A Golden Globe Race egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyen induló Kopár István kilenc hónapon át tartó útjának indulását örökíti majd meg az a forgatás, amely elnyerte a Magyar Média Mecenatúra Program ad hoc támogatását a héten. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eheti ülésén korhatár-besorolás elmulasztása miatt egy televízió, a vállalt műsorrendtől való eltérés miatt pedig három rádió szolgáltatójára szabott ki médiafelügyeleti bírságot.

Forgatási és filmszemle-támogatások

A Médiatanács eheti döntésével a mecenatúra-program magyar vonatkozású, váratlanul bekövetkező események azonnali helyszíni forgatási költségeit támogató Escher Károly-pályázatának keretéből 1,29 millió forinttal járult hozzá a Golden Globe Race egyszemélyes földkerülő vitorlásversenyen induló Kopár István rajtját megörökítő forgatáshoz. Közvetlenül a rajt előtt dőlt csak el, hogy a 64 éves magyar vitorlázó is el tud indulni Puffin nevű hajóján az első ízben 1968-ban megrendezett, az ötvenedik évfordulón, idén újjáélesztett versenyen. Az anyagot felhasználva M. Nagy Richárd rendez majd dokumentumfilmet az embert próbáló versenyről – az ad hoc pályázat esetében a készítőknek vállalniuk kell, hogy a támogatott forgatási nyersanyaggal majd érvényesen pályáznak a dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmeknek szóló mecenatúrás pályázaton is.

A testület az ülésén ötszázezer forintot ajánlott fel a 2018. augusztus 21. és 26. között a budapesti Aranytíz Kultúrházban megrendezendő 25. Országos Diákfilmszemle díjazottjainak.

Korhatár-besorolási mulasztás és műsorrendi eltérések szankciói

A budapesti Centrum TV szolgáltatójára harmincezer forint bírságot szabott ki a Médiatanács, miután a Függőségek kora című drogprevenciós műsorszáma előtt április közepén – az ismétlésekkel együtt – háromszor is elmulasztotta közzétenni a tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott tartalomra vonatkozó figyelemfelhívást. A hatóság negyedéves rendszerességgel ellenőrzi a kiskorúak védelme érdekében a médiatörvény korhatár-besorolásra vonatkozó rendelkezéseinek érvényesülését.

A Sátoraljaújhelyen, Kisújszálláson, valamint Miskolc és Nyíregyháza körzetében működő Európa Rádió szolgáltatójával szemben összesen százhúszezer forint bírságot állapított meg a grémium, miután az a vizsgált áprilisi héten a szerződéseiben vállaltnál kevesebb helyi műsorszámot sugárzott, illetve túllépte az ismétlések napi és heti arányára tett vállalásainak maximumát. A szintén kisközösségi Rádió Szentendre szolgáltatóját húszezer forint bírság megfizetésére kötelezte a tanács, miután az a vizsgált áprilisi műsorhét során alulteljesítette mind a helyi, mind a közszolgálati műsorszámok arányára tett vállalásait. A gyomaendrődi kisközösségi Rádió Sun egy áprilisi adáshéten a vállaltnál kevesebb szöveget, helyi közélettel foglalkozó, illetve közszolgálati, valamint hírműsorszámot sugárzott, a szerződésében foglaltakkal ellentétben egyik napon sem tett közzé nemzetiségi vagy más kisebbségeknek szánt műsorszámot, továbbá a magyar zenei művek minimális heti arányára vonatkozó törvényi követelményt sem teljesítette, a testület ezért a rádió szolgáltatójára tízezer forint bírságot rótt ki. A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.