NMHH Médiatanács: kisjátékfilmek készülhetnek 75,5 millió forintból

Közzétéve: 2018. augusztus 31.

Tizennégy kisjátékfilm készülhet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának támogatásával, összesen 75,5 millió forintból, emellett a tanács másfélmillió forinttal támogatja a budaörsi Primanima Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A grémium megvizsgálta a Nyíregyháza 99,4 MHz, a Nyíregyháza 103,9 MHz, a Sopron 94,1 MHz és a Zalaegerszeg 88,9 MHz frekvenciáira vonatkozó rádiós pályázatok alaki érvényességét, és a műsorkvóta-kötelezettségek teljesítéséről szóló adatszolgáltatásokat.

Tizennégy kisjátékfilm 75,5 millió forintból

Összesen 75,5 millió forinttal támogatja tizennégy kisjátékfilm készítőjét a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program 2018-as Huszárik Zoltán-pályázatának első fordulójában. A cirkuszalapító Eötvös Aladár egy gyerekkori történetét Steinmetz Anikó viszi filmre. Balog Ernő Zoltán készít filmet Kucsera Ferenc vértanúságáról, Szentiványi Gábor pedig egy csapdába esett katona történetét meséli el. A ’80-as években a pártállam egyik ügynöke kerül visszás helyzetbe Kocsis Dániel alkotásában. Sallai Ervin – megtörtént eset alapján – egy szokatlan biztosítási csalásról forgat mozgóképet. Az alkotói, kreatív folyamatokat kíséri végig Laskai Csaba szürreális alkotása, Dér András készülő filmjében pedig a főhősnő egy másik korban, Rubens modelljeként találja meg a boldogságot. Családi problémákat boncolgat két alkotás is: Fonyó Gergely filmje egy fiú és alkoholista anyja kapcsolatát dolgozza fel, míg Saufert Ákos munkája egy éjszaka dolgozó apa és egy nappal dolgozó anya 60 óráját láttatja majd. Egy magának való nő aknára lép egy horvát határmenti faluban, a túlélésért pedig súlyos döntést kell meghoznia – erről szól Pacsorasz Viktor filmje. A nagy találkozások, mint téma három rendezőt is megihletett. Két magányos, fiatal nő ismerkedik meg a jugoszláv újszülött-kereskedelem virágzásakor egy vajdasági kórház szülészeti osztályán a ’90-es évek elején K. Kovács Ákos kisfilmjében. Valcz Péter alkotásában egy fiatal nő és egy középkorú férfi egy tizenhatemeletes irodaépület lépcsőházában elromlott lift miatt küzd azért, hogy előbb belépjen a neves reklámcég bejáratán. Gyimesi Anna pedig arról forgat, hogy egy nő és egy férfi különös találkozása egy pillanatra visszaadhatja a reményt egy csapdahelyzetből való kitörésre is. Egy könnyedebb témájú alkotásban – a rendező Márton Dániel – a tízéves Brúnó barátaiból boronál össze szuperhősligát, hogy megkeressék Juci eltűnt rollerét.

Fesztiváltámogatás

A Médiatanács összesen másfélmillió forinttal támogatja a 2018. október 24. és 27. között Budaörsön megrendezendő Primanima Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A diák-, diploma- és elsőfilmesek versenyében évente több mint ötszáz alkotást neveznek, az indulók között a világ vezető animációs iskolái is rendszeresen képviseltetik magukat Japántól Franciaországon át az Egyesült Államokig. A testület a magyar animáció három kimagasló alkotójáról elnevezett, a legígéretesebb magyar tehetségnek járó George Pal-, a közönség körében legnépszerűbb magyar filmnek járó Macskássy Gyula- és a gyermekközönség szavazatai alapján legnépszerűbb magyar meseanimációnak járó Csermák Tibor-díjra ajánlott fel kategóriánként 500 ezer forintot.

Rádiós döntések

A Médiatanács megvizsgálta két nyíregyházi, egy soproni és egy zalaegerszegi helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázataira beérkezett ajánlatokat. Az alaki vizsgálat során a tanács a két nyíregyházi és a soproni frekvenciapályázat esetében valamennyi pályázót nyilvántartásba vette: a Nyíregyháza 99,4 MHz-re vonatkozó felhívás tekintetében az LB Rádió Kft.-t, a Regionális Rádió Kft.-t és a Sunshine Rádió Kft.-t; a Nyíregyháza 103,9 MHz esetében a Center-Rádió Kft.-t, a Regionális Rádió Kft.-t és a Sunshine Rádió Kft.-t; míg a Sopron 94,1 MHz-es frekvencia kapcsán a Pannon-Sopron Kft.-t és a Regionális Rádió Kft.-t. A Zalaegerszeg 88,9 MHz-re vonatkozó pályázati eljárás során a grémium az Egerszeg Media Kft. és az LB Rádió Kft. pályázatait vette nyilvántartásba.

A testület a szolgáltató kérésére 2023. december 13-ig megújítja a GONG Rádió Kft. médiaszolgáltatási jogosultságát a Kecskemét 96,5 MHz, a Nagykőrös 93,6 MHz, a Gyömrő 97,2 MHz és a Csongrád 87,6 MHz frekvenciákon.

A műsorkvóta-kötelezettségek teljesítéséről szóló adatszolgáltatások ellenőrzése

Az NMHH ellenőrizte a médiaszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését a 2018. január és május közötti időszakban. A médiatörvény alapján a médiaszolgáltatók meghatározott körének kötelező havonta adatokat szolgáltatni a Médiatanácsnak az európai és a magyar művekre vonatkozó arányokról. A határidőre nem teljesítő médiaszolgáltatókkal szemben a tanács a médiatörvényben meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazta: felhívással élt és egyeseknél bírságot szabott ki, amelyek összege az alig tízezer forinttól a néhány százezer forintos nagyságrendig terjed. A teljes lista megtalálható lesz a Médiatanács határozatai és jegyzőkönyvei között is.