Médiatanács: négy, városi rádiós frekvenciára szóló pályázati felhívás tervezete véleményezhető

Közzétéve: 2018. szeptember 28.

A jövő februárban lejáró bajai, budaörsi, dabasi és solti frekvenciák hasznosítását célzó pályázati felhívások tervezetét fogadta el a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. A grémium a Sopron 94,1 MHz pályázatán a Pannon-Sopron Kft.-t hirdette nyertesnek, engedélyezett egy hálózatba kapcsolódási kérelmet, és pályázati nyilvántartásba vette a Kecel 99,6 MHz pályázatára benyújtott egyetlen ajánlatot. A Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra Program keretében döntött egy az Operaház felújításáról készült forgatási anyag utólagos támogatásáról is az ad-hoc pályázati forrás terhére.

Rádiós döntések

A Médiatanács elfogadta négy vidéki rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét és azok pályázati felhívásának tervezetét. A Baja 88,7 MHz, a Budaörs 104,8 MHz, a Dabas 93,4 MHz és a Solt 94,1 MHz helyi frekvenciákon a médiaszolgáltatók jogosultsága jövő februárban, 12 év után végleg lejár, a testület mindegyik pályázat esetében továbbra is a kereskedelmi jellegű hasznosításról döntött. A tervezetek nyilvános meghallgatására várhatóan október 19-én kerül majd sor.

A Sopron 94,1 MHz helyi rádiós pályázatban a tartalmi vizsgálat után a testület a jelenleg is szolgáltató Pannon-Sopron Kft.-t nyilvánította nyertesnek, amely kereskedelmi jelleggel, továbbra is a Budapest 96,4 MHz-cel hálózatba kapcsolódva, Rádió 1 Sopron 94,1 MHz néven sugározhat majd műsort.

A Médiatanács engedélyezte, hogy az FM7 Heves Kft. Gyöngyös 101,7 MHz és Hatvan 87,9 MHz médiaszolgáltatása október 1-től hálózatba kapcsolódjon a Budapest 96,4 MHz-cel. A hálózatba kapcsolódó frekvenciákon a szolgáltatás az eddigi FM7 1017 és 87,9 helyett 101,7 Rádió 1 néven szól majd.

A Kecel 99,6 MHz kereskedelmi jellegű hasznosítására kiírt pályázati eljárásában, az alaki vizsgálat után a testület nyilvántartásba vette az egyetlen pályázót, a Gong Rádió Kft.-t.

Azonnali filmes támogatás

A Magyar Média Mecenatúra Program azonnali helyszíni forgatási költségeit támogató Escher Károly-pályázatában – utófinanszírozás keretében – 1,8 millió forinttal támogatta Káel Csaba rendezőnek az Operaház rekonstrukciójáról szóló forgatási anyagát, amelyet a historizáló építészet budapesti ékköveit bemutató, készülő dokumentumfilmjéhez vett fel. A nyertes egyben vállalja, hogy a támogatott forgatási nyersanyaggal pályázik az Ember Judit-pályázat következő fordulójában.