Eljárást indít a Médiatanács a Szenzációs négyes című műsorszám miatt

Közzétéve: 2018. október 4.

Hatósági eljárás keretében vizsgálja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa az RTL Klub Szenzációs négyes című műsorszámának korhatárbesorolását, miután az első adásban történtek kapcsán több beadvány is érkezett a hatósághoz. A testület eheti ülésén arról is döntött, hogy ideiglenes hatósági szerződést köt a fővárosi Jazzy Rádió és a nyíregyházi Sunshine FM szolgáltatójával.

Megvizsgálja a Médiatanács a Szenzációs négyes korhatárbesorolásának megfelelőségét

Több beadvány is érkezett a hatósághoz az elmúlt hetekben az RTL Klub Szenzációs négyes című műsorszámának szeptember 2-ai adásával kapcsolatban, melyek nyomán a Médiatanács hatósági eljárás keretében vizsgálja meg, hogy a televízió a műsorszám korhatárbesorolásával megsértette-e a médiatörvény klasszifikációs rendelkezéseit. A bejelentők a műsorszámban látható meztelenkedést és a szexualitásra utaló, kétértelmű megjegyzéseket sérelmezték, ami megítélésük szerint ellentétes a jó ízléssel, szeméremsértő és káros hatással lehet a 16 éven aluli kiskorúak szellemi fejlődésére. Így azt szerintük a csatorna nem megfelelő korhatárbesorolással tette közzé, amikor a III., azaz a 12 éven aluliaknak nem ajánlott műsorszám-kategóriába sorolta.

A Jazzy Rádió és a Sunshine FM szolgáltatójával is ideiglenes szerződést köt a testület

Ideiglenes hatósági szerződést köt hatvan napra – október 28. és december 26. között – a Médiatanács a fővárosi Jazzy Rádió szolgáltatójával, miután annak médiaszolgáltatási jogosultsága 2018. október végén, tizenkét év után lejár a Dél-Budapest 90,9 MHz-es rádiós frekvencián, amelynek pályáztatása szeptember elején megindult.

Immár második alkalommal, szintén hatvan napra szóló ideiglenes hatósági szerződés megkötéséről döntött a testület az október 12. és december 10. közötti időszakra a Sunshine FM szolgáltatójával a Nyíregyháza 99,4 MHz-es kereskedelmi hasznosítású frekvenciára, amelynek új pályázati eljárása május végén kezdődött meg.

A tanács arról is határozott, hogy a Kaposvár 99,9 MHz-es rádiós frekvenciapályázat tartalmi vizsgálatának keretében – további tények tisztázása érdekében – felvilágosítást kér az alaki feltételeknek egyedül megfelelt Mambó Rádió Kft.-től.