Médiatanács: hibás korhatár-besorolású volt egy Balázsék-műsor

Közzétéve: 2019. február 14.

A budapesti Rádió 1-en hallható Balázsék című műsor egyik szeptemberi adásának helytelen korhatár-besorolása miatt bírságot szabott ki a Rádió 1 szolgáltatójára a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa eheti ülésén, valamint – többek között – további öt évre megújította a Cegléd Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát. A grémium emberi méltósággal kapcsolatos állampolgári bejelentésekről is döntött.

Rádiós döntések

A Médiatanács – állampolgári bejelentés alapján – vizsgálta a Budapest 96,4 MHz-es körzeti rádiós frekvencián kereskedelmi jelleggel működő Rádió 1 Balázsék című műsorszámának tavaly szeptember 11-én sugárzott adását, melynek rossz korhatár-besorolása miatt 350 ezer forint bírságot rótt ki. A médiaszolgáltató a műsorszámot a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategóriába sorolta, holott az a vizsgálat megállapításai szerint – a halmozottan megjelenő, szexualitásra való utalások miatt – a 16-os kategóriába tartozott, így azt ebben a formában csak 21 óra után lehetett volna közzétenni a reggeli órák helyett. A jogsértés azért is különösen súlyos, mert a széles körben elérhető műsorszámok befolyásoló hatása kifejezetten jelentős, és a média által felkínált modelleket a serdülők kritika nélkül hajlamosak befogadni, a besoroláskor pedig az érintett korosztály legfiatalabb tagjaira, tehát ez esetben a 12 évesekre is figyelemmel kell lenni. Mindezek alapján a védendő korosztály 12-14 éves tagjai feltehetően nem tudták megfelelően értelmezni a hallottakat. A rádióműsorok korhatárbesorolását maguk a rádiók végzik a médiatörvény által meghatározott paraméterek alapján, ezeket azonban utólag ellenőrizheti a Médiatanács hivatalból, illetve állampolgári bejelentés alapján is.

A Budapest 101,6 MHz-es frekvencián üzemelő helyi, közösségi SOLA Rádió egy tavaly októberi adáshét vizsgálata alapján kevesebb magyar zenét, helyi közéleti és mindennapi életet segítő, valamint a rádió vállalt műsorprofiljának megfelelő műsorszámot, illetve több ismétlést tett közzé a szerződésében vállaltakhoz képest, ezért a Médiatanács 10 ezer forint bírságot szabott ki a szolgáltatóra. A Szarvas 105,4 MHz-es frekvencián hallgatható kisközösségi Rádió Szarvas egy tavaly novemberi adáshét vizsgálata alapján kevesebb szöveges, közszolgálati és helyi közéleti és mindennapi életet segítő műsorszámot tett közzé, viszont a vállaltnál több ismétlést és reklámot tett közzé a szerződésében foglaltakhoz képest, ezért a szolgáltatót szintén 10 ezer forintos bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács.

A grémium a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó közönségarányokat is figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

A médiaszolgáltató kérelmére további öt évre megújította a testület a Cegléd 92,5 MHz-es helyi rádiós frekvencián kereskedelmi jelleggel működő Cegléd Rádió szolgáltatójának hét év után lejáró médiaszolgáltatási jogosultságát.

Emberi méltósággal kapcsolatos állampolgári bejelentések

Állampolgári bejelentések nyomán vizsgálta a testület az ECHO TV csatorna Bayer show című műsorszámának 2019. január 13-án közzétett adását is, mellyel kapcsolatban nem indít eljárást. A bejelentők beadványaikban sérelmezték, hogy a műsorszámban minősíthetetlen hangnemben beszéltek egy tüntetésen felszólaló 18 éves diáklányról, az emberi méltóság, a személyiségi jogok – így a jó hírnév – megsértését vélelmezték, illetve kifogásolták, hogy az adás korhatár-besorolás nélkül került fel később a legnagyobb videómegosztóra. A Médiatanács megállapította, hogy a bejelentésekben vitatott tartalom egy konkrét személlyel kapcsolatos véleménynyilvánítás volt, amely önmagában – bár az valóban sértő lehetett az érintett személyre nézve – alkalmatlan arra, hogy a magánérdek sérelmén túlmutató, a közösség sérelmét is megvalósító médiaszolgáltatói magatartásnak legyen tekinthető. A testület azonban kizárólag a közérdek, azaz jelen esetben a nézők, hallgatók védelmében jogosult eljárni: a médiaszabályozásban ugyanis az emberi méltóság védelme nem az egyént védő személyiségvédelmi eszköz, hanem akkor alkalmazható, ha az emberi méltóság intézményes értékét devalválják a közönség szemében. A műsorszegmensben elhangzott kijelentések kapcsán a nevesített személynek egyéni személyiségvédelmi eszközökkel, bírósági úton, polgári vagy büntetőeljárás keretében van módja arra, hogy érvényesítse igényét.

A televízióban közzétett műsorszám kapcsán a tanács rögzítette, hogy médiaszolgáltató által megállapított, 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória szempontjából problematikus elemet a műsorszám nem tartalmazott. A YouTube videómegosztón megjelent tartalommal kapcsolatban pedig a Médiatanácsnak szintén nincs hatásköre eljárni, mert a videómegosztó üzemeltetője nem minősül médiaszolgáltatónak és így nem tartozik a sajtó-, illetve a médiatörvény hatálya alá.

Az Echo TV Informátor című műsorszámának tavaly július 13-ai, hajléktalanokkal, a szabálysértési törvény vonatkozó módosítása nyomán kialakult társadalmi vitával foglalkozó adásával kapcsolatban is érkezett a Médiatanácshoz állampolgári bejelentés, amely az emberi méltóság megsértését, illetve annak kirekesztő jellegét kifogásolta. A testület megállapította, hogy a vitatott médiatartalom nem lépte át azt a tartalmi tűrésküszöböt, amely az emberi méltóság intézményes védelme érdekében a sajtószabadság korlátozását, azaz a hatóság beavatkozását indokolná. A sajtótörvény kirekesztésre vonatkozó rendelkezései szintén nem sérültek, a műsorszám nem volt alkalmas arra, hogy a hajléktalanok közösségével szembeni előítéletek kialakulását eredményezze, illetve a társadalomban már létező sztereotípiákat tovább erősítse.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után válnak nyilvánossá.