Budapesten tartotta plenáris ülését az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete

Közzétéve: 2019. március 8.

Az 5G, a roaming és a nagysebességű hálózatok helyzete is napirendre került március 7-én és 8-án az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) 38. plenáris ülésén Budapesten, amellyel párhuzamosan a Független Szabályozók Csoportja (Independent Regulators Group, IRG) is megtartotta 2019-es első közgyűlését. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szervezésében tartott rendezvényeken a magyar hatóság képviselői is aktívan részt vettek.

_IC_6017.JPG

Az esemény aktualitását az adta, hogy az új európai hírközlési kódex életbe lépése óta ez volt a BEREC első plenáris ülése. A rendezvényekre több mint száz fő érkezett a 28 uniós tagállamból, a tagjelölt államokból és az EGT országaiból. Az üléseken a magyar hatóság képviselői is aktívan részt vettek az NMHH elnöke, Karas Monika vezetésével.

Csütörtökön Jeremy Godfrey, a BEREC 2019-es elnöke – egyben az ír hatóság vezetője – nyitotta meg az ülést, ahol többek között  megtárgyalták az 5G-jelentés helyzetét, a roamingjelentésben foglaltakat, a nagysebességű hálózatokba való befektetésről szóló tanulmányt, véleményt cseréltek a hálózatsemlegesség aktuális kérdéseiről, és előkészítették a BEREC 2020-as munkatervét is. A tavaly életbe lépett BEREC-rendelet kapcsán a nem uniós országok részvételét megvitatták mind a BEREC-ülésen, mind az IRG közgyűlésén.

_IC_6376.JPG

Pénteken az ülés a Keretszabályozási munkacsoport napirendi pontjaival folytatódott, ahol figyelembe véve a tavaly életbe lépett új európai hírközlési kódexet a nemzeti hatóságok vezetői eszmét cseréltek a BEREC munkacsoportjainak eljárási rendjéről, a számozási erőforrásokkal kapcsolatos feladatokról és az általános engedélyezés kérdéseiről: formanyomtatványokról és iránymutatásokról.

A plenáris ülés előtti napon a nemzeti hatóságok vezetői egy workshop keretében a BEREC átláthatóságának fejlesztésével kapcsolatos témákat vitattak meg, valamint a szervezet kommunikációs stratégiájáról is egyeztettek.

_IC_6023.JPG

Nemzetközi hívások díjcsökkenése és a 2020-as munkaterv

Az új Európai Elektronikus Hírközlési Kódex alapján a BEREC szabályozói testülete elfogadta az EU-n belüli telefonos kommunikációra vonatkozó iránymutatásokat. Május 15-től a piaci szereplőknek új díjszabást kell biztosítaniuk a fogyasztók számára az EU-n belüli hívásokban, a hívásokért percenként legfeljebb 0,19 eurót, az SMS-ekért 0,06 eurót számolhatnak fel. A testület közreadott egy videót is, amely segítséget nyújt a fogyasztóknak abban, mi a különbség a roaming és az EU-n belüli telefonálás között, valamint ismerteti a szabályozás előnyeit. A videóhoz hamarosan magyar felirat is elérhető lesz.

A BEREC 2020-as munkatervének előkészítéséhez elfogadtak egy dokumentumot, amely iránymutatásokat ad a folyamat egyes lépéseinek időzítéséről és követelményéről. Az új megközelítés szerint a folyamatokat három évre előre tervezik majd meg, ami lehetővé teszi a BEREC számára, hogy jobban megtervezze prioritásait.

Az ülésen elfogadott nyilvános dokumentumok teljes listája megtalálható a BEREC honlapján. A testület következő plenáris ülését 2019. június 12-én, Gentben, Belgiumban rendezik meg.