Taroltak a mecenatúrás alkotások a filmhéten

Közzétéve: 2019. április 29.

Idén először a televíziós forgalmazásra szánt filmeknek külön díjkiosztót tartottak: a szombati gálán hat műfajban összesen 45 kategória díjait adták át. Kiemelkedően jól szerepeltek az NMHH Médiatanácsának Magyar Média Mecenatúra Programjában támogatott produkciók.

TREZOR_DAY12_STILLS_DSF4278.jpg

Az ötödik Magyar Filmhéten a tévéfilmes kategória mindhárom díjazottja: a Trezor, a Curtiz és A színésznő is a mecenatúraprogramban készült. Az ötvenhatos forradalom idején játszódó kalandos Trezor a legjobb tévéfilm címe mellett valóságos díjesőt kapott: Anger Zsolt főszerepe, Scherer Péter mellékszerepe, Köbli Norbert forgatókönyve, Király István vágása, Nagy András fényképezése, Pacsay Attila zenéje és Balázs Gábor hangmérnöki munkája is nyert.

Kiemelkedően jól szerepelt Topolánszky Tamás Yvan filmje, a Curtiz is, amelyet a Casablanca rendezője, Kertész Mihály élete ihletett. A film a legjobb jelmez, smink és látvány díjait hozta el. Szintén a mecenatúraprogram támogatásával készült Vitézy László A Színésznő című tévéfilmje, amit Bara Margit, az ötvenes-hatvanas évek legendás színésznőjének élete ihletett, és amelyben Szávai Viktória főszereplő és Tóth Ildikó mellékszereplő is elismerést kapott.

A dokumentumfilmek közül Bogdán Árpád Gettó balboa című alkotása bizonyult a legjobbnak, a legjobb hang díját pedig a Juhász Ferenc költő életútját bemutató A mindenség szerelmese, Juhász Anna filmje kapta. Mindkettő mecenatúrás támogatással készült, akárcsak az ismeretterjesztő kategória győztesei: a Vad Balaton és a Rotschild Klári legendái.

Az animációs filmek legjobbjai közül sem maradtak ki a mecenatúraprogramban készült alkotások: a legjobb forgatókönyv díját Gyulai Líviusz Egy komisz kislány naplója című sorozatának 13. epizódja nyerte el, amely a Dargay Attila-pályázat keretében készült. A televíziós sorozatoknak kiosztott elismerések közül az összeset az HBO Aranyélet című sorozata kapta.

A mozifilm-kategória győztese a Rossz versek, amely a legjobb játékfilm, rendező és vágás díját is megkapta, akárcsak a legjobb női mellékszereplőét, amit Monori Lili érdemelt ki. Kiemelkedően szerepelt a Napszállta is, amely fényképezés, látvány, jelmez, smink, zene és hang kategóriákban is s legjobb lett. A legjobb férfi főszereplő Hegedűs D. Géza lett, a legjobb férfi mellékszereplő pedig Nagy Zsolt, mindketten A Hentes, a Kurva és a Félszemű című filmben nyújtott alakításukért. Az Egy nap című film főszerepéért díjat kapott Szamosi Zsófia, ugyanez a film lett a legjobb első film és a legjobb forgatókönyv címek birtokosa is. Az egész estés animáció kategóriájában Milorad Krstić Ruben Brandt, a gyűjtője nyert, a közönségdíjat pedig a Teljesen idegenek című olasz vígjáték alapján készült BÚÉK című fim kapta.

A Magyar Filmhetet idén is a Magyar Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa támogatásával rendezték meg április 22. és 28. között, amelyen több mint kétszáz, tavaly bemutatott filmalkotás versenyzett.