Médiatanács: ingyenes, online nézhető animációs válogatás gyereknapra

Közzétéve: 2019. május 25.

A közelgő gyereknap alkalmából harmincnégy animációs filmet és sorozatot ajánl a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa azokból a filmekből, amelyeket a Magyar Média Mecenatúra Programban támogatott és jelenleg online nézhetők. Az érdeklődők egyebek mellett népmesékből, gyerekdal-feldolgozásokból, űrutazást, történelmet, természettudományi ismereteket bemutató vagy épp a családról, barátságról, városi életről szóló alkotásokból válogathatnak.

Népmesék és rímes remekek

A népmeséket kedvelőknek lehet jó választás például A Mesemondó, amely olyan mesefigurákról szól, akik rég nem olvasott könyvek lapjai között töltik napjaikat – a Csillagszemű juhász, a legkisebbik Királylány vagy Fából faragott Péter –, egy nap azonban úgy döntenek, hogy megszöknek a könyvtárból, a Mesemondó nyomába eredve. Rákattinthatunk cigánymesére (Cigánymesék – a cigányasszony meg az ördög), ógörög klasszikusokra (Esopos fabulái-sorozat), vagy sziú indián történetekre (Kojot és a szikla, Kojot és a sápadtarcú). Gyerekdalok, versek, nyelvtörők feldolgozását kínálja az Eszterlánc, míg a Kortárs gyermekversek és dalok gyűjteményeolyan mai művészek szövegeit eleveníti meg, mint Jász Attila vagy Tóth Krisztina. A Paradicsomleves betűtésztával Lackfi János etetős verseivel ismerteti meg nézőit, hallgatóit.

Állatos animációk, intergalaktikus kalandok, furcsa anyagú kitalált lények

A bájos Sajdik Ferenc-rajzokon alapul a Hát (m)ilyenek az állatok ismeretterjesztő sorozat, Nagy Lajos humoros írásain pedig a Képtelen természetrajz-sorozat. AKormos István-mese (Fázó rókafiak) egy aranyos rókacsalád életére összpontosít, míg a Bokorugró mesetár László Marcell hőscincérének titkait meséli el. A Berti és a terelőkutya az újabb kalandokba keveredő rózsaszín birkát követi nyomon. A Csupipupi: A csontmánia epizód pedig egy elkényeztetett öleb csontok iránti olthatatlan vágyódására összpontosít. Hős gyurmahernyót ismerhetünk meg Gyurmók személyében, a Boxi-sorozatban pedig egy papírfiú és egy kartonkutya élményei elevenednek meg. Az űrutazás rajongóit fogja lekötni a Szupermalac és Űrpatkány, akiknek meg kell menteniük Cukibolygó lakóit a büdös csillagpoliptól, valamint az Űruborkák első fejezete is.

Agytágítók és élmények kíváncsi kalandoroknak, családi-baráti szövevények

Az Egy komisz kölyök naplója-szériái egy olyan kisfiút állítanak a középpontba, aki mindig jót akar a környezetének, de valahogy balul sülnek ki a próbálkozásai. A Hajótöröttek-sorozat a természettudományos ismeretekre vágyó kalandoroknak szól. A Szőrmók Oviban a szőrmókgyerekek játszva tanulnak az őket körülvevő modern világról. Kicsik és felnőttek is belevethetik magukat a Városi legendák tizenhárom epizódjába, ahol a valóság és a képzelet határán humorral egyensúlyoznak az alkotók. A Borka és a varázsruha-sorozatban egy kislány népi díszítésű ruhájáról segítségül tudja hívni a különböző állatokat. A családi viszonyok egyedi látásmódja köszön vissza a Három nagymamám volt animációban. Az apró dolgok és a barátság értékelésére hívja fel Lajos és Laci története a figyelmet. A Lilly és a torta egy nagyvárosi tehén kalandját meséli el elefántbarátjával.

Tüneményes tündérmesék után valós, történelmi túrák

A Bogyó és Babóca-sorozat harmadik évada folytatja a csigafiú és a katicalány barátságának történetét. Tündérvilágba vezet Janó Manó és az elveszett harmatcseppek-széria első fejezete, ahogy a Hoppi mesék első epizódja is. Csodálatosan mulatságos és szerethető lényekre bukkanunk az Egy kupac kufliban. Lázár Ervin meséi kelnek életre a Bab Berci-sorozatban és A Négyszögletű Kerek Erdő Szörnyeteg Lajos, jaj, de álmos, valamint a Maminti, a kicsi zöld tündér című fejezeteiben.
A régmúlt valóság felfedezésére hív Az Árpádok emlékezete – III. Béla király című epizód, míg a Csataterek-sorozat 3D-s rekonstrukcióiban emlékezetes összecsapásoknak lehetnek tanúi a nézők. A Régi váraink új fényben alkotás pedig virtuális vártúrákra hívja őket, ahol az élőszereplős szegmensek keverednek a számítógépes technikával.

Az ingyenes, online nézhető mecenatúrás animációs válogatás a konkrét linkekkel a Médiatanács blogoldalán megtalálható:

https://mediatanacs.blog.hu/2019/05/24/mediatanacs_ingyenes_online_nezheto_animacios_valogatas_gyereknapra