Csomagot Európába, de mennyiért?

Közzétéve: 2019. december 10.

Az európai országok közötti csomagküldés árait átlátható módon foglalja össze az Európai Bizottság weboldala, ahol a legnépszerűbb európai csomagkézbesítési szolgáltatások tarifáit lehet összehasonlítani. Az Európai Csomagár-összehasonlító Oldal nem csak a fogyasztóknak, de a kis- és középvállalkozásoknak is hasznos lehet, különösen a karácsonyi ajándékrendelések csúcsidőszakában.

Az ár-összehasonlító oldalon az uniós országok, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia egymás közötti, január 1-jén érvényes csomagküldési árait lehet összevetni a küldő és fogadó ország kiválasztásával, az árakat minden évben március 31-ig frissítik.

A weboldal a leggyakrabban használt súlykategóriák nyilvános tarifáit veti össze, a borítékban feladott küldemények esetében a fél-, egy- és kétkilós, a dobozban küldött csomagoknál pedig az egy-, a két- és az ötkilós kategóriákat. Ezen kívül megkülönböztet regisztrált és nyomkövetéses csomagokat.

A portálon megtalálható a standard kategória is, ami azonban Magyarországon nem létezik.

Az egész évben böngészhető Európai Csomagár-összehasonlító Oldal nem csak a fogyasztóknak nyújthat segítséget – különösen az ünnepi időszakban, a karácsonyi online ajándékrendelések idején –, de a kis- és középvállalkozásoknak is hasznos információkat adhat, amikor termékeiket egy másik európai országba adják fel.

A tarifákat a nemzeti postafelügyeletet ellátó hatóságok – köztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság – gyűjtötték be azoktól a csomagküldő szolgáltatóktól, amelyek ötvennél több alkalmazottat foglalkoztatnak vagy egynél több tagállamban végzik munkájukat.

Az átláthatóságot segítő weboldal az EU-ban székhellyel rendelkező több mint 400 szolgáltató, több mint 46 ezer szolgáltatására vonatkozik.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság dolgozik a belföldi postai tarifák ár-összehasonlító portáljának fejlesztésén is, amely a tervek szerint jövőre készül el.

A képen egy mikulásruhába öltözött alak látszik válltól lefelé csípőig. A kezében egy doboz, rajta egy angol nyelvű felirat, amelynek magyar fordítása így hangzik: „Törékeny. Kezelje óvatosan.” A dobozon a címzés fiktív. A mikulásruhás alak mellett látható feliratok: „Európai csomagár-összehasonlító oldal”; „Tudja Ön, mennyiért küldhet csomagot Európán belül?”; „Az összegekért kattintson ide!”. A kép bal alsó sarkában az Európai Bizottság címere látható. A kép kattintásra a https://ec.europa.eu/growth/sectors/postal-services/parcel-delivery/public-tariffs-cross-border_en címen elérhető, angol nyelvű oldalra navigálja a felhasználót.