Brexit: hogyan változnak a roaming- és a nemzetközi hívások?

Közzétéve: 2020. január 31.

A kilépés után 2020 végéig még az uniós roamingszabályok maradnak életben az Egyesült Királyságban, és az uniós maximumok szerint lehet nemzetközi hívást indítani Magyarországról a szigetországba. Az átmeneti időszak után a szolgáltatóktól függ majd a díjszabás.

Hosszas előkészítő folyamat után Nagy-Britannia és Észak-Írország (Egyesült Királyság) magyar idő szerint 2020. január 31-én éjfélkor kilép az Európai Unióból, azaz ekkortól nem tagja többé az EU-nak.  A kilépés után 2020 végéig egy átmeneti időszak következik.

„126. CIKK, Átmeneti időszak: Rendelkezésre áll egy átmeneti vagy végrehajtási időszak, amely e megállapodás hatálybalépésének napján kezdődik és 2020. december 31-én ér véget.”

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy minden eddigi EU-s szabály (így a hírközlési szabályok is) 2020 végéig alkalmazandó. Eddig érvényesek az Egyesült Királyságra a roaming- és a nemzetközi hívásokra vonatkozó szabályok is.  

Eddig az időpontig, bár az Egyesült Királyság már nem lesz EU-s tagállam, ugyanolyan kedvezményes díjakon lehet telefonálni, adatforgalmat bonyolítani és SMS-t küldeni, mint ezidáig. Tehát roaminghelyzetben, valamint az Egyesült Királyságba indított nemzetközi hívások díjaiban 2020-ban nem lesz változás. A hazai elektronikus hírközlési szolgáltatások előfizetői számára ez azt jelenti, hogy roaminghelyzetben továbbra is jogosultak az EU-s roamingrendelet szerinti szabályok szerint használni a szolgáltatásokat, és a Magyarországról az Egyesült Királyságba irányuló nemzetközi hívásokra is továbbra is vonatkozik az EU által meghatározott maximum kiskereskedelmi ár.

2020. december 31. után azonban az Egyesült Királyság harmadik országnak fog számítani, így a roaming és a nemzetközi hívások díjának maximálására vonatkozó szabályok már nem fognak rá vonatkozni, ezáltal megszűnik a „Roam Like At Home”, azaz a hazai díjon igénybe vehető roaming biztosításának kötelezettsége is. Innen kezdve már az Egyesült Királyság és az EU közötti szabadkereskedelmi megállapodások fogják eldönteni, hogy milyen szabályok és díjak érvényesülnek majd.

Ha nem születik megállapodás az Egyesült Királysággal, úgy a kedvezményes díjak nem vonatkoznak majd rá, hanem harmadik országnak fog számítani a díjzóna besorolásnál. A mobilszolgáltatók azonban üzletpolitikai megfontolásból dönthetnek úgy, hogy 2021-től továbbra is megmaradnak a kedvezményes díjak attól függetlenül, hogy az Egyesült Királyság már nem EU-s tagállam, illetve kialakíthatnak új díjszabást is. A szolgáltatók tehát fenntarthatnak vagy létrehozhatnak kedvezményes díjcsomagokat továbbra is.