A koronavírus okozta világjárvány hatása a postai kézbesítésre

Legutóbb frissítve: 2020. március 24.

A koronavírus terjedése sajnálatosan a postai szolgáltatásokra vonatkozóan is jelentős hatással van. A határlezárások miatt nehézkessé vált a nemzetközi postai küldeményforgalom. A személyes kézbesítés pedig kockázati tényezőt jelent a vírusfertőzést illetően. Ezek miatt a hatóság szükségesnek ítélte az alábbi információk megosztását.

A Magyar Posta Zrt., mint egyetemes postai szolgáltató kötelezettsége az egyetemes postai szolgáltatások nyújtása, amely a küldemények munkanaponkénti felvételének biztosítását és a küldemények munkanaponkénti kézbesítését jelenti normál körülmények között.

Az egyetemes postai szolgáltatás körébe tartoznak a kettő kilogrammot meg nem haladó tömegű belföldi vagy nemzetközi viszonylatú nem könyvelt postai küldemények; a húsz kilogrammot meg nem haladó tömegű, belföldi vagy nemzetközi viszonylatú postacsomagok a vakok írását tartalmazó, belföldi vagy nemzetközi viszonylatú küldemények és a hivatalos iratok. A szolgáltatónak biztosítania kell az ajánlott, tértivevény, illetve értéknyilvánítás-szolgáltatás igénybevételét, valamint meghatározott fajtájú könyvelt küldeményekhez a nyomon követhető kezelést.

Az egyetemes postai szolgáltatást kizárólag Magyarország honvédelmi, nemzetbiztonsági, közegészségügyi és közbiztonsági érdekeinek védelmében a rendkívüli helyzetben intézkedésre jogosult szerv elrendelése alapján korlátozható vagy szüneteltethető

 Jelenleg a belföldi küldeményforgalomban ilyen korlátozás, vagy szüneteltetés elrendelésére nem került sor, de a járványügyi helyzet változásával a vírus terjedésének megakadályozása érdekében a későbbiekben ilyen intézkedések is bevezetésre kerülhetnek.

A levélküldeményekkel ellentétben a csomagküldemények nagy részének továbbítása jelenleg – függetlenül attól, hogy melyik szolgáltató végzi – nem az egyetemes szolgáltatás keretében, hanem piaci alapú szolgáltatások igénybevételével történik. Ezeknek a szolgáltatásoknak a feltételeit a szolgáltatók a jogszabályok keretei között bármikor megváltoztathatják, a nyújtásukat saját döntésükkel korlátozhatják, felfüggeszthetik. 

A postai szolgáltatások folyamatos ellátásának fenntartása mellett a jelen helyzetben a postai dolgozók és a felhasználók egészségének védelme is elsődleges fontosságú, ami valamennyi postai szolgáltató számára komoly feladatot jelent.

A belföldi forgalomban a hatóságnak jelenleg nincs tudomása komolyabb lassulásról, de a nemzetközi postai forgalomban már vannak fennakadások. A nemzetközi közúti közlekedést érintő korlátozások, valamint a légiközlekedést érintő ritkítások, járatleállítások miatt egyes országokba a küldemények jelenleg csak lassan, vagy egyáltalán nem jutnak el. Ugyanez igaz a beérkező küldeményforgalomra is. Ezért mindenképpen javasoljuk, hogy küldemény feladása előtt tájékozódjanak a választott postai szolgáltatónál.

Jó tanácsok postai szolgáltatások igénybevételével kapcsolatban

Időseknek, krónikus betegséggel küzdőknek javasolt az otthonmaradás, ezért azt kérjük, ne látogassanak el a postákra, és más intézményekbe sem! Kérjenek meg ismerőst, családtagot az ilyen ügyek intézésére.

Amennyire lehetséges, halassza postai ügyeinek intézését! A közüzemi számlák befizetése elektronikusan is lehetséges pl. iCsekk alkalmazással vagy egyszerű banki átutalással, lehetőség szerint a személyes csekkbefizetést mellőzze. Ha mégis rákényszerül, gyűjtse össze befizetnivalóit és egyetlen alkalommal fizesse be azokat a postán, lehetőleg olyan időszakban, amikor alacsony a forgalom! Ha lehetőség van rá, használja a csekkbefizető automatát.

Leveleket lehetőleg csak sürgős esetekben adjon fel, lehetőség szerint inkább használja az elektronikus kapcsolattartás lehetőségeit (pl. elektronikus levél)! Közönséges (nem ajánlott, nem tértivevényes) leveleit a közterületeken és a posták ügyfélterében elhelyezett postaládákba is bedobhatja, de ebben az esetben ne feledjen el megfelelő értékű bélyeget felragasztani, vagy használjon postakész borítékot.

Küldeményei feladása során vegye figyelembe, hogy azok esetlegesen hosszabb átfutási idővel érnek csak célba, különösen akkor, ha külföldre küldi, vagy onnan vár küldeményt.

Számítson arra, hogy a postákon is korlátozták az egyszerre jelenlévők számát az ügyfélterekben. Ahány pult, munkahely működik, annyian lehetnek bent, míg a többieknek a postahely előtt kell sorban állniuk, 1 m távolságot hagyva a felhasználók között!

Javasoljuk, hogy olyan webáruházból rendeljen, ahol tájékoztatást adnak arról, hogy fokozottan ügyelnek a fertőtlenítésre és a kialakult helyzetben a várható szállítási idővel kapcsolatosan is találnak információt. Ha lehetséges, fizessen előre online, hogy minél kevesebbet kelljen érintkezni a kézbesítővel, és válassza a nyomon követhető szállítási módot, hogy figyelemmel kísérhesse a rendelése érkezését. A korlátozások és a postai szolgáltatók leterheltsége miatt hosszabb átfutási idők itt is előfordulhatnak, ennek rendelése feladása előtt legyen tudatában.

Kérjük, segítse a szolgáltatók munkáját abban, hogy a postai küldemények személyes átvételénél a postai kézbesítővel együttműködik, tudomásul véve, hogy a járványügyi helyzet miatt, milyen megoldást kínál a kézbesítés igazolására. Ezek mind azt szolgálják, hogy az Ön és a postai szolgáltató dolgozója közötti közvetlen kontaktust lehetőleg kerüljék, vagy minimálisra csökkentsék. Ha a küldemény jellege miatt mégis alá kell írni valamely küldemény átvételét, használjon saját tollat, vagy elektronikus kézbesítési készülék esetén vegyen fel kesztyűt.

Végezetül felhívjuk a figyelmet, hogy a postai kézbesítő karantén alá vont címhely területére nem léphet be, karantén alá vont személlyel nem érintkezhet! Kérjük, gondoskodjon meghatalmazott vagy más helyettes, átvételre jogosult személyről, aki a küldeményt át tudja venni!

Aktualitások az egyetemes postai szolgáltató, a Magyar Posta Zrt. internetes oldaláról (www.posta.hu)

https://posta.hu/aktualitasok/15-ora-utan-is-nyitva-20200317

https://posta.hu/aktualitasok/nyugdij-20200318

https://posta.hu/aktualitasok/fennakadasok_a_nemzetkozi_kuldemenyforgalomban_20200318

Aktualitások a postai szolgáltatók, internetes oldaláról

https://gls-group.eu/HU/hu/hirek/koronavirus-olaszorszag-szallitas

https://www.dpd.com/hu/home/szallitas

https://expressone.hu/aktualis/koronavirus/

https://www.logistics.dhl/hu-hu/home/fontos-informaciok/031920.html

https://www.tnt.com/express/hu_hu/site/alerts.html

https://www.ups.com/hu/hu/about/news/important-updates.page?