Magyar–cseh együttműködés a Film Café és a Comedy Central médiafelügyeletében

Közzétéve: 2020. július 16.

Nyerteseket hirdetett három vidéki rádiós frekvenciapályázaton a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A magyar testület kezdeményezésére a cseh médiafelügyelet a gyermekvédelmi szabályok megsértése miatt bírságot és figyelmeztetést is kiszabott a joghatósága alá tartozó, de Magyarországra sugárzó Film Café szolgáltatójára, és emellett a Comedy Central szolgáltatóját is figyelmeztette.

Rádiós pályázatok és bírságok

A Médiatanács e heti ülésén megállapította a Nyíregyháza 102,6 MHz körzeti frekvencia közösségi, valamint a Sátoraljaújhely 104,9 MHz és a Körmend 99,8 MHz helyi frekvenciák kereskedelmi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárások nyerteseit: a nyíregyházit a Karc FM Média Kft., a sátoraljaújhelyit a Zemplén Televízió Közhasznú Nonprofit Kft., a körmendit a Rádió 9 Körmend Kft. használhatja majd. Az utóbbi két eljárásban csupán egy-egy pályázó nyújtott be ajánlatot.

A tanács elvégezte a Szeged 100,2 MHz körzeti és a Mezőkövesd 102,1 MHz helyi vételkörzetű frekvenciák közösségi jellegű használatára benyújtott egy-egy pályázati ajánlat alaki vizsgálatát, és előbbinél hiánypótlásra szólította fel a Karc FM Média Kft.-t, utóbbinál pedig nyilvántartásba vette az Európa Rádió Nonprofit Közhasznú Kft.-t.

A televíziós szolgáltatók műsorkvótákra vonatkozó 2019-es kötelezettségteljesítésének vizsgálatát is elvégezte a Médiatanács, ennek nyomán tízezertől 1,1 millió forintig terjedő bírságokat szabott ki tíz szolgáltatóra, amiért eltértek a törvényben előírt kötelezettségeiktől. A törvényi előírások szerint az európai és magyar gyártású, illetve az öt évnél nem régebbi, független európai és magyar művek arányának el kell érnie a műsoridő meghatározott minimális százalékát.

A Komlós Városi Televízió egy vizsgált májusi adásnapon a képújság alatti rádiózáskor engedély nélkül kapcsolódott hálózatba a Petőfi rádióval, ezért a televízió szolgáltatójára ötvenezer forint bírságot rótt ki a testület, és megtiltotta a jogsértő magatartást. A rádió szolgáltatója nem tudott a hálózatba kapcsolódásról.

A fővárosi SOLA Rádió szolgáltatóját tízezer forintra bírságolta a grémium, amiért egy vizsgált májusi adáshéten kevesebb a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé szerződéses vállalásaihoz képest.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Magyar médiafelügyeleti indítványok a cseh társhatóságnál

A Médiatanács több, cseh joghatóság alá tartozó, de Magyarországra sugárzó csatorna műsora kapcsán kereste meg a cseh társhatóságot, az RRTV-t. Ennek nyomán az RRTV 150 ezer és 100 ezer cseh koronás – összesen kb. 3,3 millió forintos – bírságot rótt ki a Film Café szolgáltatójára, amiért az erőszakos és megrázó jeleneteket tartalmazó Gyilkos szerelem, illetve A holló című filmeket a gyermekekre való tekintet nélkül, napközben tette közzé, a Király!, Hippi túra és A főnök című filmek szintén nappali vetítési időpontjai miatt pedig figyelmeztette a szolgáltatót. A cseh hatóság a Comedy Central szolgáltatóját is felszólította a magyar gyermekvédelmi előírások betartására a csatornán reggeli időpontban vetített Family Guy négy epizódja kapcsán.