A filmadatbázisról

2020. szeptember 10.

A tudatos programválasztás, a kiskorúak által elérhető tartalmak szűrése, a családi közös médiafogyasztás lehetővé teszi, hogy elkerüljük a gyermekeink számára nem megfelelő, káros tartalmakat. Az alábbiakban megtekinthető és letölthető adattár ezen célok megvalósítását segíti elő a rendelkezésre álló korhatári információk rendszerezésén és összegyűjtésén keresztül. Megkönnyíti továbbá a médiaszolgáltatók klasszifikációs tevékenységét is, amennyiben egy helyen teszi elérhetővé a releváns információkat a filmalkotások/műsorszámok nemzetközi (német, angol, amerikai) és hazai korhatári besorolásaival összefüggésben.

Hazánkban csakúgy, mint a világ szinte összes országában, a forgalmazásra és televíziós bemutatásra kerülő filmalkotásokat korhatár-kategóriákba kell sorolni. A filmalkotások klasszifikációjának célja, hogy támpontot nyújtsanak a nézőknek annak érdekében, hogy segítségükkel a gyermekek és a serdülők a fejlődésüknek megfelelő műsorszámokat fogadhassák be. A korhatárok tájékoztatást adnak azzal kapcsolatban, hogy a film témája, üzenete és az esetleges káros tartalmak bemutatásának módja mennyire igazodik a megcélzott korosztály érettségéhez. A besorolások segítséget nyújtanak abban is, hogy a kiskorúak védelmet élvezzenek a számukra nem megfelelő alkotásokkal szemben.

A korhatári besorolások jogszabályi előírásainak felügyelete és végrehajtása során a mozgóképszakmai hatóság és a médiahatóság is nyilvántartást vezet a film- és médiatörvény által előírt eljárásokban meghozott határozatairól. Az évek során sok ezer film korhatár-besorolását rögzítették. A Nemzeti Filmiroda és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyesített adatbázisát azzal a céllal tesszük közzé, hogy iránymutatást adjon a médiaszolgáltatók, valamint a műsorok és filmek iránt érdeklődő nagyközönség számára.