Filmadatbázis

Legutóbb frissítve: 2024. április 8.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által folyamatosan frissített filmadatbázis – amelynek segítségével a filmalkotások nemzetközi és hazai klasszifikációs gyakorlatát lehet nyomon követni – több ezer tétellel bővült. Az adatbázist olyan gyorsan befogadható, közérthető információkkal szeretnénk plasztikusabbá tenni, amelynek segítségével megkönnyíthetjük a műsorkínálatból történő választást, elősegítve a tudatos és az adott család értékrendszerét szem előtt tartó szelekciót, legyen szó akár a televíziók, a streaming szolgáltatók vagy éppen az online videótékák kínálatáról.

Hazánkban, ahogyan a világ szinte összes országában, a forgalmazásra és televíziós bemutatásra kerülő filmalkotásokat korhatár-kategóriákba kell besorolni. A filmalkotások klasszifikációjának célja, hogy támpontot nyújtsanak a nézőknek annak érdekében, hogy segítségükkel a gyermekek és a serdülők a fejlődésüknek megfelelő tartalmakat fogadhassák. A korhatárok tájékoztatást adnak azzal kapcsolatban, hogy a film témája, üzenete és az esetleges káros tartalmak bemutatásának módja mennyire igazodik a megcélzott korosztály érettségéhez. A besorolások segítséget nyújtanak abban is, hogy a kiskorúak védelmet élvezzenek a számukra nem megfelelő tartalmakkal szemben.

A korhatári besorolások jogszabályi előírásainak felügyelete és végrehajtása során a mozgóképszakmai hatóság és a médiahatóság is nyilvántartást vezet a film- és a médiatörvény által előírt eljárásokban meghozott határozatairól.

Többek között e két eljárásból született adatokat - a mozgóképszakmai hatóság korhatár-besorolásokat tartalmazó nyilvántartását és az NMHH korhatári besorolásokat tartalmazó információit - vontuk össze. Az így létrejött adatbázis jelenleg közel 24 ezer film korhatári adatait tartalmazza.

A filmek korhatár-besorolásának kategóriája mellett egyéb adatok is helyet kaptak, úgymint: a filmalkotás magyar és eredeti címe, műfaja, gyártási éve, az alkotás hossza, a gyártó ország, a rendező és a főszereplők, valamint a mértékadó filmklasszifikációs szervezetek, a brit (BBFC), a német (FSK) és az amerikai (MPAA) hivatalos korhatári besorolásai is.

Az adatbázisban a filmalkotásokat az esetlegesen káros hatással bíró tartalmuk szerint is besoroljuk a BBFC és az MPAA adatbázisa alapján, jelölésre kerül, hogy az alkotás melyik problematikus elemet/elemeket tartalmazza az alábbiak közül:

  1. Félelemkeltés: Ijesztő, a nyugalom megzavarását célzó elemek jelenléte, a műsorszám félelemkeltő elemeket tartalmaz, ijesztő lehet a kiskorúak számára.
  2. Erőszak: Másokat sértő viselkedés, ártó szándék, mely verbalitásban, illetve tettlegességben is kifejezésre kerülhet. Irányulhat emberre, állatra, humanizált/kitalált lényre, tárgyra (pl. pusztítás, szándékos károkozás, vandalizmus), zaklatás.
  3. Trágárság: A műsorszám nyelvezete nem megfelelő, durva beszédet tartalmaz, megjelenik a trágárság. Ide tartoznak a másokat bántó, szexuális töltetű vagy etnikai hovatartozást firtató verbális megnyilatkozások; a vallást, személyiséget sértő tartalmak, illetve olyan gesztusok (kézmozdulat), melyeknek célja a másik megalázása, sértése, illetve a feszültségkeltés.
  4. Diszkrimináció: A műsorszám hátrányos megkülönböztetést burkoltan, nyíltan, verbálisan, egyéb módon ábrázol vagy diszkriminációra ösztönöz.
  5. Szexualitás: A műsorszám meztelenséget és/vagy szexuális viselkedést ábrázol, vagy szexuális utalásokat tartalmaz. A szexuális tartalommal bíró tevékenység a csóktól a közösülés részletes, naturális ábrázolásáig terjedhet.
  6. Kábítószer-használat: Olyan műsorszámok, melyek a szerhasználatot ábrázolják, ide tartoznak a különböző nyugtatók rendszeres szedését bemutató, a könnyű, illetve a kemény drogok fogyasztását prezentáló alkotások.
  7. Öngyilkosság: A műsorszámban valamely szereplő öngyilkosságot vagy öngyilkossági kísérletet követ el.
  8. Megrázó képsorok: A műsorszámban olyan képsorok szerepelnek, amelyek alkalmasak a nézők nyugalmának megzavarására, pl. egyes szereplők súlyos lelki traumájának vagy fizikai sérüléseinek részletekbe menő bemutatása.

A médiatartalmak káros hatásainak kiszűrése érdekében a médiahatóság évek óta tudatos programválasztást, a kiskorúak által fogyasztott tartalmak szűrését, a közös médiafogyasztást javasolja.

Az imént leírtak szerint bővített, frissített és folyamatosan frissülő adattár tehát e célok megvalósítását segíti elő a rendelkezésre álló korhatári információk és az esetlegesen problémás tartalmak rendszerezésén, összegyűjtésén keresztül. Ezen felül segíti a médiaszolgáltatók klasszifikációs tevékenységét is, mivel egy helyen teszi elérhetővé a releváns információkat a filmalkotások/műsorszámok nemzetközi és hazai korhatári besorolásaival összefüggésben.