Lehet pályázni két vidéki rádiós frekvenciára

Közzétéve: 2020. október 14.

Elfogadta egy zalaegerszegi és egy nyíregyházi frekvencia pályázati felhívását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén, és részletfizetési kérelmeket, valamint egy névváltoztatást is engedélyezett. A testület több állampolgári bejelentés alapján is vizsgált rádió-, illetve tévéműsorokat.

Véglegesítette és október 16-án teszi közzé honlapján a Médiatanács a Zalaegerszeg 104,4 MHz helyi és a Nyíregyháza 106,8 MHz körzeti frekvenciák pályázati felhívását közösségi jelleggel. Az ajánlatokat november 17-én és 25-én lehet majd benyújtani.

A szolgáltató kérésére a grémium hozzájárult, hogy a Kiskőrös 97,0 MHz helyi frekvencián kereskedelmi jelleggel működő Kunság Rádió december 1-jétől Rádió 97 néven szóljon.

A koronavírus-járványból adódó bevételkiesés miatt, a testület kérelemre engedélyezte a Retro Rádió és a Sláger FM szolgáltatóinak, hogy a negyedik negyedéves médiaszolgáltatási díjaikat ne egy összegben, hanem három havi részletben fizethessék meg.

Állampolgári bejelentések vizsgálata

A Médiatanács négy állampolgári bejelentés vizsgálatában is döntést hozott. Az egyik bejelentő a Rádió 1 Balázsék című műsor szeptember 15-ei adásának túl enyhe korhatár-besorolását kifogásolta, amelyben többek között egy biztosítási csalást tárgyalnak. A testület megállapította, hogy a beszélgetés negatív színben, kerülendő példaként tüntette fel a csalást, a műsorvezetők a részleteket nem emelték ki, kétszer is közvetlenül felhívták a hallgatók figyelmét arra, hogy ilyen módon ne próbálkozzanak pénzhez jutni, a szarkasztikus humort pedig az érintett 12-16 éves korosztály is képes helyesen értelmezni, ezért a testület nem indított eljárást az ügyben.

Egy másik, a műsor július 2-ai adását kifogásoló bejelentés alapján viszont eljárást indít a Médiatanács, mert a 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban direkt szexuális utalások hangzottak el, és azok torz magatartásmintát és kapcsolati modellt közvetítettek.

Vizsgálta a tanács az RTL Klub A Konyhafőnök című műsorának szeptember 10-ei esti adását is, amelyben a bejelentő azt kifogásolta, hogy egy-egy feszült helyzetben elhangzott a „megöllek” szó. A Médiatanács megállapította, hogy veszélyeztető vagy valóságos tartalom nem állt a kijelentés mögött, ezt pedig a kiskorú nézők is megérthették, így nem volt szükség a 12-esnél magasabb korhatár-besorolásra.

A grémium szintén bejelentésre foglalkozott a Klubrádió Megbeszéljük című, szeptember 24-ei műsorával. A bejelentő szerint gyűlöletkeltőek és kirekesztőek voltak az egyik betelefonáló kijelentései a székelyekről és Vidnyászky Attiláról. A Médiatanács az ügy kivizsgálására eljárást indított és nyilatkozattételre hívta fel a rádió szolgáltatóját.