Hír
Média és TársadalomMédiajog
2020. november 17. 10:26

A Médiatudományi Intézet munkatársai a televízóban

Nyakas Levente a HírTV „Credo” című műsorának, Papp János Tamás pedig az M5 „Ez itt a kérdés” című műsorának volt vendége, melyekben a közösségi oldalak nyilvánosságban betöltött szerepe volt a téma.

nyakas_levente.jpg

Nyakas Leventét, a Médiatudományi Intézet vezetőjét főként a „Social Dilemma” című dokumentumfilm által felvetett kérdések kapcsán kérdezték, mellyel kapcsolatban rámutatott, hogy az egyik legfontosabb probléma jelenleg a közösségi oldalak működésének átláthatatlansága, és a felhasználók tulajdonságait feltérképező automatizált rendszerek működése, melyekkel képes manipulálni vagy befolyásolni a felhasználók viselkedését.

A műsor ezen a linken visszanézhető. 

papp_janos_tamas.jpg

Papp János Tamás az M5 műsorában egy korábban megjelent cikk kapcsán vett részt, mely a nagy online platformok internetre és szólásszabadságra gyakorolt hatásaira mutatott rá. A beszélgetés során a Médiatudományi Intézet munkatársa kifejtette, hogy az állam, és azon belül a médiahatóság szabályozása is főként sajtóra és a médiaszolgáltatásokra vonatkozik, és a videómegosztó portálokon kívül jelenleg ezek a platformok nem tartoznak a médiaszabályozás hatálya alá. A műsorban szóba került még a Wikipedia szerepe, az online platformok adatgyűjtő gyakorlata, valamint a médiatudatosság fejlesztésének kérdése is. A műsorról az Origo is beszámolt, a teljes adást pedig itt lehet visszanézni.

Link másolva!

Kapcsolódó anyagaink