Bíróságon támadták meg a Médiatanács Budapest 92,9 MHz-es frekvenciapályázatát

Közzétéve: 2021. január 20.

A médiatörvény előírásának megfelelve felfüggesztette a Budapest 92,9 MHz frekvencia pályázati eljárását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén, miután közigazgatási per iránti keresetet nyújtottak be az alakilag érvénytelen ajánlatokat benyújtó vállalkozások. A grémium bírságot rótt ki a Rádió Szentendre szolgáltatójára, amiért eltért szerződéses vállalásaitól és a törvényi rendelkezésektől. A testület a TV2 és a Kossuth rádió műsorainak korhatár-besorolásával kapcsolatos bejelentéseket is vizsgált, és újra lefolytatott egy eljárást az RTL Klub szolgáltatójával szemben.

Rádiós pályázatok

A testület, törvényi kötelezettségének eleget téve, felfüggesztette a Budapest 92,9 MHz körzeti frekvencia közösségi jellegű használatára irányuló pályázati eljárást, ugyanis az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. és a Közösségi Rádiózásért Egyesület – amelynek pályázati nyilvántartásba vételét az alaki vizsgálat után a Médiatanács megtagadta – közigazgatási per iránti keresetet nyújtott be. A bíróság jogerős határozatáig szóló felfüggesztési kötelezettséget a médiatörvény írja elő.

Médiafelügyeleti döntések

A testület 250 ezer forintos bírságot rótt ki az RTL Klub szolgáltatójára egy új eljárás lefolytatása után, amiért 2020 januárjában az RTL Híradó – Esti kiadás című műsorában egy halálos baleset ismertetésekor a törvény által tiltott, a nyugalom megzavarására alkalmas képet tett közzé anélkül, hogy erre felhívta volna a nézők figyelmét. Az új eljárás lefolytatására azért volt szükség, mert a korábbi döntés bírósági felülvizsgálatakor a Fővárosi Törvényszék – az eredeti médiatanácsi határozathoz képest – megállapította, hogy a két műsorszegmensből csak az egyik minősíthető jogsértőnek. 

A Rádió Szentendre szolgáltatójára 20 ezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért kevesebb szöveget, hírt, közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő és a rádió célcsoportja számára szóló műsort és több zenét sugárzott szerződéses vállalásaihoz képest, valamint a közszolgálati műsorokkal kapcsolatban a törvénynek sem tett eleget.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Nem indít eljárást a grémium annak az állampolgári bejelentésnek a vizsgálata alapján, amely egy novemberi TV2-s matinéműsor után sugárzott sorozatelőzetes erőszakos tartalmát kifogásolta. A testület megállapította, hogy A bosszú csapdájában műsorelőzetesében – melyet nem kell korhatári kategóriába sorolni – a bemutatott jelenetek nem tartalmaztak gyerekek számára káros elemet.

A testület döntött arról, hogy szintén nem indokolt eljárás indítása a Kossuth rádió Rádiókabaréjának novemberi adását kifogásoló bejelentés kapcsán – sem a korhatár-besorolás, sem a gyűlöletkeltés vagy a kirekesztés szempontjait tekintve. A tanács megállapította, hogy az időnként kétértelmű szövegek másodlagos jelentését a gyerekek nem tudták dekódolni, és a műsorban nem szerepeltek trágár kifejezések és közvetlen szexuális utalások sem. Az elhangzottak továbbá nem voltak alkalmasak mások ellenséges indulatainak, gyűlöletének felkeltésére vagy valamely kisebbséggel szembeni kirekesztésre.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.