NMHH-kutatás: az üzleti előfizetők szerint a járvány első hulláma alatt is jól teljesített a digitális infrastruktúra

Közzétéve: 2021. május 11.

A hazai cégvezetők szerint 2020 tavaszán a mobil- és vezetékes internetes hálózatok lényegében tökéletesen működtek, átlagosan négyötödös osztályzatot adtak nekik – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített reprezentatív felmérésből. A kutatás ugyanakkor arra is kitér: a megkérdezett cégek majdnem negyven százalékánál panaszkodtak arra, hogy nincs elég szolgáltató a telephelyükön a választáshoz.

A hírközlési hatóság a koronavírus-járvány első és második hulláma között készítette éves, személyes megkérdezésen alapuló, nagymintás, országos felmérését a hazai kkv-s és nagyvállalati szektor vezetőinek részvételével. Ebből kiderült, hogy a cégvezetők a megnövekedett igény ellenére már a járvány első hulláma alatt is szinte teljesen elégedettek voltak a mobil- és vezetékes internetes szolgáltatásokkal: összességében és a vizsgált kilenc tényező alapján külön-külön is négyötödös osztályzatot adtak mindkét szolgáltatásnak.

A cégvezetők legfontosabb elvárása az internetszolgáltatással kapcsolatban, hogy az egyáltalán elérhető legyen a telephelyeiken (amelyek sokszor a városok szélén vagy azokon kívül, rosszabb infrastruktúrájú területeken vannak), hibamentesen működjön, valamint, hogy a szolgáltató nagy, stabil szereplője legyen a piacnak. Ez utóbbit visszaigazolja, hogy az előfizetők fele a legnagyobb hazai szolgáltató, a Magyar Telekom ügyfele. Az elérhetőség és a szolgáltató stabil piaci szereplő mivolta egyben az elégedettségi rangsort is vezeti. A leginkább a dél-dunántúli, az alföldi, valamint az ország középső régiójában – mobil esetében Budapesten, vezetékes esetében Pest megyében – elégedettek az internetszolgáltatással az üzleti előfizetők.

Az általános elégedettség mellett a cégvezetők legkevésbé a szolgáltatás árával elégedettek. Emellett némiképp csalódást okozó tényező még – vélhetően a kijárási korlátozások hatására is – a hibamentes működés, valamint a mobilinternetnél a sávszélesség, a vezetékes internetnél pedig a sebesség, az elérhetőség, a szolgáltató megbízhatósága és a hibaelhárítás gyorsasága.

Árérzékeny a szolgáltatóválasztás, ha van miből

Az eredmények alapján új szolgáltatás előfizetésekor a cégvezetők számára az ár a legfontosabb szempont, de dobogós helyen végzett a megbízhatóság és a szolgáltatóval kapcsolatos eddigi tapasztalatok is. A menedzserek figyelembe veszik a munka hatékonyságának növelését, a választékot, valamint a költségcsökkentést is. A választáskor a szolgáltatók hírneve többet nyom a latban, mint például az ügyfélszolgálat minősége, a területi lefedettség vagy a dedikált ügyfélkapcsolati menedzser biztosítása.  

A szolgáltatóválasztás lehetőségét azonban némileg árnyalja, hogy a hazai kkv-k és nagyvállalatok háromtizedét kitevő több telephelyes cégeknek csak a fele mondta, hogy legalább két szolgáltató közül tud választani ahhoz, hogy minden telephelyüket elláthassák a szükséges vezetékes és mobilszolgáltatásokkal. Az összes cégnek egyébként majdnem 40 százaléka panaszkodott arra, hogy nincs elég szolgáltató a telephelyén a választáshoz, és ugyanennyien mondták, hogy nehézséget okoz a cégüknek igazán megfelelő szolgáltatás megtalálása.

A távközlési piacon való tájékozódás egyébként általában véve nem okoz gondot a cégvezetőknek, 78 százalékuk nyilatkozott így. Többségük a kínálat nagyságával is elégedett (62 százalék), valamint a szerződések érthetőségével is (60 százalék). De tízből négynek nehéz összevetni a szolgáltatók csomagajánlatait, és ugyanennyien említették nehézségként, hogy a szolgáltatók nem ugyanolyan paraméterekkel hirdetik az azonos szolgáltatáscsomagjaikat, így nehéz eldönteni, hogy melyik éri meg jobban anyagilag. Távközléssel, informatikával foglalkozó független weboldalakat, összehasonlító alkalmazásokat csak minden negyedik döntéshozó használ.

A kutatás háttere

Az NMHH országos reprezentatív felméréseinek célja, hogy jobban megismerje és megértse az elektronikus hírközlési szektor helyzetét, ebben a felmérésben pedig az üzleti előfizetők szokásait, véleményét és problémáit. A kutatás 2020. július 6. és október 12. között készült országos reprezentatív mintavétellel, 1659 legalább 10 főt foglalkoztató társas vállalkozás körében. A hazai nagyvállalatok alacsony száma miatt – ez 41 céget jelent a mintában – a reprezentatív részt egy további 117 fős nagyvállalati pótminta egészíti ki. Az interjúk a kis-, középvállalkozások és nagyvállalatok kompetens vezetőjével személyesen készültek. A minta esetleges torzulásait a kutatók súlyozással korrigálták. A felmérést a Bellresearch Kft. készítette el az NMHH számára. A jelen sajtóközlemény a teljes kutatásnak csak egy szeletét dolgozza fel.

Az internetszolgáltatással kapcsolatos preferenciák és elégedettség a hazai kkv-s és nagyvállalati szektorban

(átlagok ötfokú skálán az érvényes választ adó közvetlen előfizetők körében)

internetszolgaltatassal_kapcsolatos_preferenciak_es_elegedettseg.jpg

VEZETÉKES Elégedettség Fontosság
Havi előfizetési díj 4,47 4,82
Különböző sávszélességet kínáló díjcsomagok választéka 4,47 4,63
Hibaelhárítás, igény, illetve reklamáció kezelésének gyorsasága és hatékonysága 4,47 4,92
Internetszolgáltatás hibamentes működése 4,48 4,94
Sebesség, sávszélesség 4,49 4,89
Az internetszolgáltatónál elérhető tartalomszolgáltatások köre 4,50 4,34
Az internetszolgáltatónál elérhető egyéb szolgáltatások 4,53 4,48
Stabil, megbízható szolgáltató 4,54 4,93
A szolgáltatás elérhetősége, rendelkezésre állása 4,54 4,93

 

MOBIL Elégedettség Fontosság
Havi előfizetési díj 4,42 4,80
Sebesség, sávszélesség 4,48 4,84
Különböző sávszélességet kínáló díjcsomagok választéka 4,49 4,51
A mobilinternet-szolgáltatónál elérhető tartalomszolgáltatások köre 4,50 4,09
Hibaelhárítás, igény, illetve reklamáció kezelésének gyorsasága és hatékonysága 4,51 4,83
A mobilinternet-szolgáltatónál elérhető egyéb szolgáltatások 4,52 4,23
Mobilinternet-szolgáltatás hibamentes működése 4,53 4,89
A szolgáltatás elérhetősége, rendelkezésre állása 4,56 4,89
Stabil, megbízható szolgáltató 4,59 4,89