Több mint 133 millió forintból készülhetnek televíziós műsorok

Közzétéve: 2021. június 3.

Hír-, közéleti és kulturális magazinműsorok gyártására összesen 133 millió forintot nyertek el helyi és körzeti televíziók a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának legutóbbi ülésén hozott döntése szerint. A testület elvégezte egy salgótarjáni és egy szekszárdi rádiós frekvencia pályázati ajánlatainak alaki vizsgálatát, illetve véglegesített egy-egy székesfehérvári és kiskőrösi rádiós pályázati felhívást, valamint bírságot rótt ki a Rádió 1 szolgáltatójára, amiért az eltért szerződéses vállalásaitól.

Huszonkilenc televíziós műsort támogat a Médiatanács

Nyerteseket hirdetett a Médiatanács a helyi és körzeti televízióknak szóló támogatási programjában a hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat idei első fordulójában. Huszonkilenc televíziós pályázat összesen 133 millió forint támogatást kap. A Pomáz Televízió, a vajdasági Pannon TV, a Dunaföldvár TV, a Hajdúnánási Televízió, a Csongrád TV, a VTV Mór, a csornai Rábaközi Televízió, a Füzesabonyi Városi Televízió, az RTV Szekszárd, a Sárvári Televízió és a berceli Gólya TV közéleti magazinok készítésére fordíthatja az elnyert összeget. Hírműsorokat a Kanizsa TV, a Keszthelyi Televízió, a kiskunhalasi Halas TV, a Kapos Televízió, a százhalombattai Halom Televízió, a Városi Televízió Szeged, a Kalocsa Városi Televízió és a tahitótfalui Danubia Televízió gyárthat. Kulturális magazinműsorokat készíthet a Debrecen Televízió, a békéscsabai 7.Tv, a nyíregyházi Kölcsey Televízió, a Kapos Televízió, a pécsi Pannon Televízió, a balassagyarmati Ipoly Televízió, a Kecskeméti Televízió, a Bajai Televízió, valamint a fővárosi Hegyvidék Televízió és a Centrum Televízió.

Rádiós pályázatok és eljárások

A grémium elvégezte a Salgótarján 99,3 MHz és a Szekszárd 104,5 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használatára kiírt pályázati felhívásaira beérkezett ajánlatok alaki vizsgálatát: mindkettőnél pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázó Karc FM Média Kft.-t.

A tanács véglegesítette a Székesfehérvár 96,1 MHz és a Kiskőrös 91,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek használatára irányuló pályázati felhívásokat: a pályázati felhívásokra július 5-én és 7-én lehet beadni pályázati ajánlatokat.

A budapesti Rádió 1 szolgáltatójára összesen ötven ezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb szöveget, helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, viszont több zenét tett közzé a vizsgált februári adáshéten. A testület a szankció alkalmazásánál figyelemmel volt arra, hogy a pandémia idején a médiaszolgáltatók is nehéz helyzetbe kerültek vállalásaik – így például a helyi közélet híreivel kapcsolatos – teljesítésénél.

A Szolnok Televízió szolgáltatóját burkolt reklámozás miatt figyelmeztette a tanács, amiért a Látóhatár és az Élet és egészség című műsorok egy-egy januári adásában egy pálinkát gyártó és forgalmazó cég termékei és szolgáltatásai, valamint egy fogyókúrás táplálékkiegészítő szer részletes bemutatásával a termékek megvételére sarkallhatta a nézőket. A Gyula Televízió szolgáltatója februárban egy reklámot négyszer megkülönböztető jelzés nélkül adott le, ezért a testület felszólította a jogszerű magatartásra.

A Médiatanács a jogi következmények kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.