Módosul a Hír-Közmű indulásának időpontja

Közzétéve: 2021. június 10.

Tájékoztatjuk a tisztelt építtetőket, tervezőket, hogy a projekt három alappillérének – tervezői segédprogram, egységes hírközlési objektum modell, engedélyezési folyamatok támogatása – fejlesztése jelenleg párhuzamosan zajlik a Hatóságnál.

A fejlesztések eltérő készültségi foka szükségessé tette a Hír-Közmű 1.0 tervezett indulásának felülvizsgálatát, újra gondolását. Ennek eredményeként módosulnak, és 2021. július 1. napján nem lépnek hatályba az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 20/2020. (XII. 18.) NMHH rendelet Hír-Közmű projektet érintő rendelkezései.

A módosítás következtében Hírközmű 1.0 bevezetése az alábbi ütemezés szerint fog megvalósulni.

  • 2022. június 1. és 2022. augusztus 31. között már benyújtható az engedélyezési dokumentáció az EHO szerint, de nem kötelező (rendelet 2. vagy 3. melléklete)
  • 2022. szeptember 1-től kötelező az építési engedélyezési dokumentáció és a kapcsolódó használatbavételi engedélyezési dokumentáció EHO szerinti (rendelet 3. melléklet) benyújtása, a többi esetben még nem kötelező (rendelet 2. melléklet)
  • 2023. június 1-től minden engedélyezési dokumentációt EHO szerint kötelező benyújtani (rendelet 3. melléklet)

Bár a fenti időpontok még távolinak tűnnek, a projekt zökkenőmentes indulása érdekében alapvető fontosságú az érintettek felkészülése a változásokra. Ehhez már most érdemes tanulmányozni az NMHH rendelet Hír-Közműre vonatkozó előírásait és figyelemmel kísérni az NMHH honlapján megjelenő híreket, tájékoztatókat.