Hír-Közmű

A Hír-Közmű projekt célja, hogy létrejöjjön Magyarország egységes, országos hírközlési infrastruktúra nyilvántartása térinformatikai adatbázis alapján. Az NMHH a rendszer megalkotásával és fenntartásával hosszú távon, a piaci szereplőkkel együttműködve a hatósági szabályozói szempontokon túl segíti az egyre növekvő állami és uniós adatszolgáltatási igények kiszolgálását és a hatósági elektronikus ügyintézés teljes körűvé tételét.

A fejlesztés első ütemében a hírközlési építményengedélyezés adatbázis alapú (xml) elektronikus ügyintézését alakítottuk ki, valamint az ehhez szorosan kötődő ESZTER (Egységes Szakági Tervezéstámogató Rendszer) tervezést támogató szoftvert fejlesztettük ki. A második ütemben a rendszert úgy fejlesztjük tovább, hogy alkalmas legyen a meglévő hálózati infrastruktúravagyon szolgáltatónkénti feltöltésére és nyilvántartására. A végső cél, hogy a létrejövő Hírközlés Hálózati Nyilvántartás hatékonyan támogassa az NMHH egyéb tevékenységeit (zavarvizsgálatok, elemzések, közös eszközhasználatok és szabad kapacitások vizsgálata) és az állami szervek adatigényét is elláthassa.

A rendszer haszonélvezője lesz a lakosság is, hiszen az adatbázisból kikereshető lesz például, hogy egy adott helyen milyen hírközlési szolgáltatók érhetők el. A szolgáltatók, tervezők és a kormányzat – a piaci szerepükhez mérten korlátozott és ellenőrzött jogosultsággal – részletesebb hozzáféréssel bírnak majd (pl. gerincvezetékekről, fő elosztási pontokról, megosztott hálózatokról).

A Hír-Közmű a teljes magyarországi hírközlési rendszer egységes adatbázisát kiépítve egy eddig példátlan adatvagyont alkot meg, ami jelentőségében a földhivatali nyilvántartási rendszerhez mérhető. Ez az egész hírközlési szektorra, ezen keresztül a magyar gazdaság egészére hatással lesz.

Hírek

Események

NMHH, Hírközlési Hálózatok Nyilvántartási Osztálya

Kapcsolat, ügyintézés:
Cím: 1088 Budapest, Reviczky utca 5.
Email: info@nmhh.hu