Bokrétaünnep: elérte legmagasabb pontját az NMHH új hírközlési mérőkomplexuma

Közzétéve: 2022. április 27.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 13. kerületi telephelyén épülő új, huszonöt méter magas hírközlési mérőkomplexumának legmagasabb pontjára daruval emelték föl az ünnepi bokrétafát április 27-én délelőtt. Az ünnepséget hagyományosan akkor rendezik meg, amikor az építkezés eléri a szerkezet legmagasabb pontját.

Grabarics Gábor, a Grabarics Kft. cégvezetője és dr. Koltay András, az NMHH elnöke

Grabarics Gábor, a Grabarics Kft. cégvezetője és dr. Koltay András, az NMHH elnöke

Az ünnepségen köszöntőt mondott dr. Koltay András, az NMHH elnöke és Grabarics Gábor, az építkezést kivitelező Grabarics Kft. cégvezetője is. A rendezvény végén egy daru segítségével juttatták fel az tetejéig az erre az alkalomra készült bokrétafát. Bokrétaünnepet hagyományosan akkor rendezik meg, amikor az épület tartószerkezete elkészült. A „bokrétafát” az építmény legmagasabb pontján helyezik el, köszönetet mondanak az építőmunkásoknak, majd lakomával ünneplik a munka eredményét.

Európa egyik legmodernebb hírközléstechnikai mérőkomplexumaként a hírközlési eszközökben és szolgáltatásokban zavart okozó berendezések kiszűrését szolgálja majd az a mérőlabor, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) beruházásában jön létre. Kiemelt jelentőségét mutatja, hogy az új mérőlabor által a hatósági mérések képesek lesznek biztosítani azt is, hogy a kereskedelemben olyan elektromos berendezések legyenek elérhetőek, amelyek nem zavarják a különféle elektronikus hírközlési hálózatok és rendszerek működését.

A hat mérőkamra mellett egy nagyteljesítményű szerverközpont és egy 120 főt befogadni képes konferenciahelyszín, egy 105 férőhelyes parkoló is épül. Az három földalatti és öt földfelszíni szinttel bíró épület huszonöt méter magas. Az építkezésen 30 ezer tonnányi betont és több mint 330 kilométernyi kábelt használtak fel. Az épület kialakításában különösen hangsúlyos szempont volt az energiahatékonyság és a fenntarthatóság. Ezt szolgálja a hőszivattyúval megoldott fűtés és a tetőn kialakított zöldfelületek is. Az épület látványterveit itt nézhetik meg.