Közel 5 millió forint bírság a TV2 szolgáltatójára helytelen korhatár-besorolás miatt

Közzétéve: 2022. április 28.

A Halálos iramban: Hobbs & Shaw és előzetesei, illetve a Nagy Ő nem megfelelő korhatár-besorolása miatt összesen több mint 4,9 millió forint bírságot rótt ki a TV2-re a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén. A testület hét évvel meghosszabbította a Trend FM és a Klasszik Rádió jogosultságait. A grémium elfogadott egy dokumentumot a magyarországi internetezési szokásokról is.

Helytelen korhatár-besorolás miatt kap több milliós bírságot a TV2

A TV2-re a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt összesen közel 5 millió forintos bírságot szabott ki a grémium.

A Halálos iramban: Hobbs & Shaw című film 16-os korhatár-besorolás helyett 12-essel került adásba december végén, a 21 és 5 óra közötti idősáv helyett este 7 órától. Emellett a műsorszám előzeteseit 43 alkalommal nem a korhatári kategóriának megfelelő időszakban adta le a csatorna. A Nagy Ő című műsorszám megfelelő időpontban, de a 16-os helyett ugyancsak 12 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári besorolással került adásba decemberben. Előbbiben az erőszakos jelenetek és trágár kifejezések, utóbbiban a szexualitás és a testiség eszközként történő használata, követendő, pozitív példaként való bemutatása jelentettek problémát, melyek negatív hatást gyakorolhatnak a védett korosztály kialakulóban lévő értékrendjére.

Rádiós döntések

A tanács megállapította, hogy a Gyöngyös telephelyű kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség elvi használatára kiírt pályázati eljárás nyertese az egyedül pályázó Mátra Média Kulturális Egyesület.

A szolgáltatók kezdeményezésére a testület hét-hét évvel megújította a Trend FM Budapest 94,2 MHz és a Klasszik Rádió Budapest 92,1 MHz médiaszolgáltatóinak jogosultságait. A testület a pályázati eljárás előkészítése érdekében felkérte az NMHH-t, hogy dolgozza ki a – törvényi kizáró okok miatt nem megújított, a Tilos Rádió által használt – Budapest 90,3 MHz médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét.

Négyből három magyar már netezik

A hatóság elfogadott egy új vizsgálatot az online médiumok piacáról és felhasználóiról 2021 negyedik negyedévéről, amit a Digitális Közönségmérési Tanács megbízásából készített a Gemius Hungary. A kutatásból kiderül, hogy a 15 év feletti magyar lakosok több mint háromnegyede – 77,65%-a – internetezik, ami több mint 6,4 millió embert jelent.

Leginkább magazinokat és híroldalakat olvasnak a felhasználók – mindkettőt több mint öt millióan látogatták –, de utóbbin közel 5 percet töltenek el, míg előbbin csak 2 percet. Ezek közel 100 százalékát követik mobilról az emberek. A magazinokat többen olvassák otthoni számítógépekről (85%), mint a híroldalakat (75%), utóbbiakat inkább munkahelyi PC-kről érik el az emberek (80%). A híroldalak hétköznap népszerűbbek 3 millió felhasználóval a hétvégi 2,8 millióval szemben, míg a magazinoknál 2,6 millió körüli a látogatottság a hét minden napján.

A vizsgált negyedévben a legnépszerűbb weboldalak a 24.hu, az origo.hu és a blikk.hu voltak, amik a felhasználók 68,7%-át, 67,4%-át és 66,3%-át érték el. A napi elérést vizsgálva viszont kiderül, hogy a blikk.hu-t látogatják a legtöbben: több mint egymillióan, ami a netezők 15,5 százaléka. Átlagban mindhárom felületen kb. 23 percet töltenek az olvasók, a legtöbbet azonban az index.hu-n időznek: majdnem 1 órát. A férfiak a három legnépszerűbb weboldalt olvassák, míg a nők a blikk.hu-t, a 24.hu-t és a femina.hu-t. A 15-és 59 közötti korosztályok körében a legnépszerűbb weboldalak a 24.hu és az origo.hu, míg a 60 év felettieknél a blikk.hu megelőzi a 24.hu-t és a harmadik helyen álló origo.hu-t.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.