Új funkció vált elérhetővé az Adatkapun

Közzétéve: 2022. május 2.

Már használható a tervek benyújtásának szeptembertől érvényes formájához szükséges eszköz, amellyel lekérhetővé váltak a tervazonosítók és a címadatokhoz elengedhetetlen OAuth-tokenek.

Az NMHH Adatkapu felületén új funkció érhető el, amely a 2022. szeptembere után beadandó tervek előírás szerinti beadásához szükséges tervazonosítók, illetve a tervekhez szükséges címadatok lekéréséhez használható GeoX OAuth-token igényléshez nyújt segítséget.

Mindez akkor válik szükségessé, ha a tervező a 20/2020 sz. NMHH-rendelet vonatkozó mellékletei szerint, a 2022. szeptemberétől érvényes formában szeretne tervet létrehozni. Az EHO objektumazonosító első tíz karaktere ugyanis az Adatkapun igényelt tervazonosító alapján jön létre, a Hír-Közmű-rendszer pedig szeptembertől már csak ennek alapján fogadja majd be a 20/2020 NMHH rendelet szerinti terveket.

A tervek készítéséhez az NMHH ingyenesen elérhető tervezéstámogató szoftverével az ESZTER-rel készülő tervekhez a tervezés megkezdésekor az alapadatok megadása során, az adatkapun igényelt tervazonosító ID megadása elengedhetetlen.

Az Adatkapu az NMHH elektronikus adatszolgáltatást szolgáló, böngészőből használható alkalmazása. Használatához regisztráció szükséges, melyet az NMHH-nál nyilvántartásba vett felhasználók igényelhetnek. Az Adatkapu felhasználói egy virtuális tárhelyen találják az elérhető űrlapokat és ide is tölthetik fel a kitöltött dokumentumokat.