Mától a 2G-s telefonok cseréjéhez is igényelhető támogatás

Közzétéve: 2022. május 9.

Újabb felhasználói kör élhet a lehetőséggel, hogy lecserélje a mobiltelefonját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) készülékcsere programjában: május 9-től a 3G-képes mobiltelefonok mellett a 2G-képes készülékek cseréjére is igénybe vehető a 20 ezer forintos támogatás 4- vagy 5G-képes telefon vásárlása esetén. A hatóság a www.netrefel.hu oldalán közzétette a leggyakrabban használt 2G-képes telefonok listáját, a csere feltételei változatlanok, ezek is elérhetők az oldalon.

Az NMHH készülékcsere-programjának fő célja a lakosság által használt 3G-képes készülékek cseréjének támogatása a 3G-technológia kivezetésével párhuzamosan. A hazai távközlési szolgáltatók – nyilatkozataik alapján – a következő hónapokban fokozatosan megszüntetik 3G-szolgáltatásaikat, ami azt jelenti, hogy azok, akik 3G-képes készülékkel szeretnének mobilinternetezni, ezt a kivezetés után csak 4G- vagy 5G-képes készülékkel tudják megtenni. A program elsődleges célja ezért a 3G-képes készülékek cseréjének támogatása. A második fázisban, nem veszélyeztetve a 3G-s érintettek cserelehetőségét, a hírközlési hatóság kiterjeszti a támogatást a 2G-képes telefonok cseréjére is, hogy azokat is közelebb hozza a digitális vívmányokhoz, akik még csak most ismerkednek ezzel a világgal.

A készülékcsere feltételei változatlanok, a tudnivalók továbbra is elérhetők a www.netrefel.hu weboldalon a leggyakoribb 2- és 3G-képes eszközök listájával, az országszerte 700 cserepontot jelölő térképpel együtt.

Az NMHH készülékcsere-programja 2022. február 14-én indult el, eddig már több ezren cserélték modernebbre készüléküket a program keretében, és jelentős azoknak az előzetesen regisztráltaknak is a száma, akik 2G-s telefonjukat váltanák korszerűbbre. A hatóság célja, hogy aktívan segítse a régi készülékek cseréjét, így támogatva a lakossági fogyasztókat a gyors és rugalmas mobilinternet lehetőségét biztosító készülékek megvételében. A mobilhálózatok fejlesztése jelenleg is zajlik: a hazai mobilszolgáltatók a közelmúltban nyilatkoztak 3G lekapcsolási terveikről. A Magyar Telekom június 30-ig teljesen megszünteti 3G-hálózatát, a Vodafone és a Yettel májustól az ország több pontján (például a kiemelt nyaralóövezetekben) lekapcsolja 3G-s szolgáltatásait, majd ütemezetten folytatja a kivezetést. A 3G-technológia kivezetése a korlátos frekvenciakészlet szempontjából hatékonyabb spektrumhasználatot jelent, a felszabaduló frekvenciamennyiséget hosszabb távon 4G-re, 5G-re lehet majd használni. A 3G lekapcsolása mellett szóló döntésben továbbbá nem elhanyagolható a környezetvédelmi, energiatakarékossági szempont sem.