A médiabefogadást segítő műszaki megoldások (közvélemény-kutatás)

A dokumentum letöltése (pdf)

Közzétéve: 2022. május 19.

Az NMHH megbízásából a Psyma Hungary Kft. 2022 februárjában és márciusában több kutatásból álló kérdőíves felmérést készített a televíziónézést befolyásoló különböző műszaki megoldásokról.

A projekten belül négy műszaki megoldás ismertségét, illetve fogadtatását vizsgáltuk:

  • a feliratozást/jelnyelvi tolmácsolást (a szolgáltatás célcsoportja: hallássérült személyek),
  • a külföldi filmek eredeti nyelven történő befogadásának lehetőségét (a szolgáltatás célcsoportja: nyelvet tudók, nyelvet tanulók),
  • az audionarrációs szolgáltatást (a szolgáltatás célcsoportja: látássérült személyek),
  • a hatékony műszaki megoldások (gyerekzár, csatornazár) biztosítását a gyermekek védelme érdekében (a szolgáltatás célcsoportja: kisgyermekes családok).

Bár a vizsgált műszaki megoldások esetenként csak egy kisebbséget szólítanak meg közvetlenül, a szolgáltatások működését a közvélemény nagyobb része elengedhetetlennek tartja. Egyedül a külföldi filmek eredeti nyelven való bemutatásának nem tulajdonítanak kiemelt fontosságot a megkérdezettek.

Közös vonása ezeknek a műszaki szolgáltatásoknak, hogy bevezetésüket és működtetésüket jogszabály írja elő. A lakosság 88 százaléka tud a kiskorúak védelméhez kapcsolódó korhatár-besorolásról, a hallássérült személyek tévézését segítő feliratozás szabályozásáról pedig 53 százaléknyian. Jóval kevesebben vannak azok, akik az audionarrációs szolgáltatás vagy a külföldi filmek eredeti nyelven történő sugárzásának szabályozásáról hallottak (39% illetve 30%).

[A letölthető anyag a Médiatanács által elfogadott dokumentum bárki számára akadálymentesen hozzáférhető változata.]