A Hír-Közmű már nem a jövő, hanem a jelen – hó végéig visszanézhető az első szakmai nap

Közzétéve: 2022. június 7.

Egységes, országos hírközlési infrastruktúra-nyilvántartást épít az NMHH. Ez a Hír-Közmű projekt, amely számos újdonsággal, változással jár a szolgáltatókra nézve. A projekt munkatársai ezért minden érintett hírközlési vállalat képviselőit meghívták egy szakmai egyeztetésre június 1-én a Lurdy Ház konferenciatermébe.

„A Hír-Közműről eddig csak konferenciákon, jövő időben beszéltünk. Sok-sok évi munka után mára valóban küszöbön az indulás. Eddig azt mondhattuk, hogy majd akkor foglalkozunk ezzel, ha eljön az ideje. Ez az idő azonban itt van. Aki hálózatot akar építeni, annak bele kell vágni a felkészülésbe. Ebben mi partnerek szeretnénk lenni, együttműködésben dolgozni a szakma fejlődéséért” – mondta megnyitójában Nemestóthy Zoltán, az NMHH Hírközlési Hálózatok Nyilvántartási Osztályának vezetője. Hozzátette: a rendezvény is ebből a célból jött létre.

A helyszín 100 fős befogadóképessége nem tette lehetővé minden érdeklődőnek a személyes részvételt, azért az előadásokat online is közvetítették. Az esemény felvétele utólag is visszanézhető:

Az eddigi többszáz megtekintés arról árulkodik, hogy a hírközlési szakma már aktívan érdeklődik a közeljövő változásai iránt.

Hogy még könnyebbé tegyük az előadások megtekintését, az egyes prezentációkat külön-külön elérhetővé tettük a program melletti linkeken. Ezekre kattintva rögtön a videó aktuális részéhez jutunk.

A szakmai nap előadásai

Nemestóthy Zoltán megnyitója

A szolgáltatók előtt álló feladatok, felkészülés a változásokra 

Hír-Közmű 1.0 az építményengedélyezés szemszögéből (Dr. Rajnai Judit Építményengedélyezési Osztály-osztályvezető)

Adatszolgáltatási kötelezettség (Ungvári Gábor)

A megvalósítás alapjai

Tartalmi követelmények (Egységes Hírközlési Objektummodell – EHO), Formai követelmények (xml), az EHO-frissítés szolgáltatókat érintő kérdései és a menetrend kialakítása (Rokfalusy Balázs)

Az Egységes Szakági Tervezéstámogató Rendszer – ESZTER, MMK mintatervek és minta-adatszolgáltatás tapasztalatai (Nyíri Zsolt)

Szolgáltatói adatok láthatósága, elektromos szolgáltatói oszlopok, idegen (bérelt) infrastruktúrán elhelyezett hálózatok (Ungvári Gábor)

A meglévő hálózat dokumentálása új terveknél (Nyíri Zsolt)

 Tulajdonosi hozzájárulások – térképi anomáliák miatt (Fodor Dávid)

Az előadások után a személyesen jelenlévők feltehették kérdéseiket is az előadóknak. Ez a programpont késő délutánig elhúzódott, ami azt bizonyítja: hasznos és örömteli fejlemény, hogy a Covid miatti elszigeteltség után a hatóság újra személyesen is kapcsolatot tarthat a szakma szereplőivel. A Hír-Közmű projekt vezetői ezért azt tervezik, hogy a jövőben szakmai fórumon adnak újabb lehetőséget a hírközlési szolgáltatóknak az aktuális kérdések felvetésére, a hatóság szakemberei és a bevont külső szakértők pedig mindent megtesznek majd, hogy azokat meg is válaszolják.