A kábeltévé- és mobilszolgáltatókkal egyeztetett az NMHH

2022. június 21.

Az elmúlt két évben sem a mobilszolgáltatóktól, sem a kábeltévé-szolgáltatóktól nem érkezett bejelentés arról, hogy a két hálózat zavarta volna egymást – jelentette be az NMHH szolgáltatókkal folytatott június 20-i egyeztetésen, miután több mint 1500 településen végzett ezzel kapcsolatos méréseket.

A kábeltévé- és a mobilszolgáltatókkal megállapodva az 5G-technológia bevezetésének kezdetekor az NMHH egy olyan tájékoztató rendszert dolgozott ki a kölcsönös zavarok elkerülésére és a kábeltévé-szolgáltatók folyamatos tájékoztatására az 5G-bázisállomások bekapcsolásáról. Az ezzel kapcsolatos adatközlés 2020 júniusában kezdődött 29 kábeltévé-szolgáltató összesen 614 településére vonatkozó adatállománnyal. Az NMHH az információkat havi rendszerességgel küldte ki.

Ezzel párhuzamosan mérések kezdődtek a kábeltévé-hálózatok hibáiból adódó zavaró jelek felderítésére, amelyek a küszöbérték feletti sugárzások megszüntetésére irányultak. Összesen 1508 településen végzett a mérőszolgálat ellenőrzést és 21 szolgáltatót szólított fel a határértéket meghaladó sugárzás megszüntetésére. Tizennyolc településen továbbra is zajlik a zavaró jelek felszámolása. A hatóság tájékoztatási és preventív zavarvizsgálati tevékenységének eredményeként az elmúlt két év alatt sem a mobilszolgáltatóktól, sem a kábeltévé-szolgáltatóktól nem érkezett olyan zavarbejelentés, amelynek oka a kétféle hálózat egymásra hatása lett volna.

Az NMHH a mobilszolgáltatók és a kábeltévé-szervezetek egyetértésével a 2022. június 20-án tartott értekezleten megszüntette a havi adatszolgáltatást, mivel a kábeltévé-szolgáltatók a két éve folyó adatszolgáltatásnak köszönhetően már kellőképpen fel tudták készíteni a hálózataikat a mobilhálózatok irányából érkező zavarokra. A hatóság a jövőben a méréseket is csak bejelentés alapján, egyedi esetekre vonatkozóan fogja elvégezni.

mobil_kabel_meres