Megtartotta 40. közgyűlését a Nemzetközi Műholdas Távközlési Szervezet

Közzétéve: 2022. július 20.

Négy év után végre személyesen ült össze a Nemzetközi Műholdas Távközlési Szervezet (ITSO) közgyűlése. A megnyitón a társszervezetek (EUTLESAT IGO, IMSO), valamint az ITU-BR képviselői gratuláltak a szervezet fennállásának 50. évfordulójához, valamint méltatták az eddig elért eredményeket.

A kép az üléstermet, és a résztvevők egy részét mutatja a Nemzetközi Műholdas Távközlési Szervezet közgyűlésén.

A Nemzetközi Műholdas Távközlési Szervezet (International Telecommunications Satellites Organization - ITSO) 40. közgyűlésére 2022. június 27-30. között került sor Washingtonban. A közgyűlésen 86 tagállam, valamint társszervezetek képviselői (Eutelsat, IMSO) vettek személyesen részt, az ITU-BR és több tagállam képviselője az üléshez virtuálisan csatlakozott. Az ülésen a hazánk képviseletében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság munkatársa volt jelen.

A szervezet tisztségviselőinek megválasztására és szerveinek megújítására is sor került az ülésen. A főigazgató 2025-ig szóló megbízása mellett a közgyűlés elnökének Gilles Bregant-ot (FR), alelnökének Alexandru Cozmát (RO) választották. A szervezet intézőbizottságának tagjai a közgyűlés elnöke és alelnöke, valamint az ITU adminisztratív régióinak 1-1 képviselője: USA, Törökország, Lengyelország, Nigéria és Japán. A főigazgató munkáját segítő 23 fős Tanácsadó Testületbe a Magyarországot is magába foglaló ITU B régió 4 tagot delegált. A spanyol, a liechtensteini és a francia képviselő mellett magyar képviselőt is megválasztottak erre a tisztségre. A tisztségviselők megbízatása a következő, két év múlva esedékes közgyűlésig tartó időszakra szól.

A közgyűlés legfontosabb kérdése a szervezet fennmaradásáról vagy megszűntetéséről való vita volt, amely az USA fennmaradást javvasló nyilatkozatának köszönhetően a következő közgyűlésre halasztódott azzal, hogy a szervezet feladatait a megváltozott piaci körülményekhez kell igazítani. A szervezet évek óta fennálló finanszírozási problémája az INTELSAT-tal fennálló közszolgáltatási megállapodás keretében a következő közgyűlésig oldódott csak meg. A közgyűlés meghatározta az útkeresés irányait, a szervezet jövőbeni feladatainak meghatározására, valamint a közös örökségnek tekintett frekvenciákkal és műholdas pályapozíciókkal való gazdálkodás átalakítására két külön bizottságot is létrehozott, amelyek javaslatait a Tanácsadó Testület a következő, 2024-ben esedékes közgyűlés előtt vitat meg.

A következő, 41. közgyűlésen új főigazgató választására kerül sor, ennek előkészítésével kapcsolatban a főigazgató szerződésének kereteivel kapcsolatos döntéseket is hozott a közgyűlés.

Az ülésen a tagállamok képviselői meghallgatták az ITSO által felügyelt INTELSAT beszámolóját mind a cég pénzügyi helyzetét, mind közös örökségnek tekintett frekvenciák és műholdas pályapozíciók használatát illetően. Az ITSO főigazgatóját a közös örökségnek tekintett frekvenciák és műholdas pályapozíciók felhasználásában az ún. Frequency Working Party segíti, amelynek 2016 óta az NMHH által delegált magyar szakértő is tagja. A közgyűlés e testület munkát megelégedéssel vette tudomásul, és felkérte a szakértőket a következő közgyűlésig a testületben való részvételre.