Űrtáborba mentek az NMHH munkatársai

Közzétéve: 2022. július 22.

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) a legrégebbi magyar űrkutatással foglalkozó egyesület, mely 1994 óta szervezi meg a 13-18 éves fiatalok számára az egyhetes nyári Űrtábort. Idén először a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai is meghívást kaptak a szervezőktől, hogy a kevéssé ismert, ám az űrtevékenység minden szegmensét átfogó űrtávközlést közelebb hozzák a diákokhoz.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jóvoltából egy meteorológiai ballont és egy szondát is felengedtek

Az űrtábort ebben az évben Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar épületeiben tartották meg. A táborozók közül sokan műszaki vagy természettudományos pályán tanultak tovább, sokaknak a szakmája is az űrhöz kötődik.

A 25 fős diákcsapatnak először dr. Vári Péter főigazgató-helyettes tartott izgalmas előadást az űrbéli kommunikáció műszaki alapjairól és a műholdas rendszerekről, majd dr. Daczi Diána folytatta a szabályozási keretek ismertetésével és az NMHH műholdas tevékenységének bemutatásával. Az előadásokat a diákok fokozott érdeklődéssel figyelték, sőt, időnként meglepő és részletekbe menő kérdést tettek fel az előadóknak.

Dr. Daczi Diána tart előadást az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. A képen az előadóterem

A változékony időjárási körülmények miatt az előadást megszakítva az NMHH munkatársai a résztvevők segítségével – az Országos Meteorológiai Szolgálat jóvoltából – meteorológiai ballont és szondát engedtek fel, amelynek útvonalát a diákok interneten keresztül is követhették.

A képen az NMHH mérőautója, ami egy kisbuszba épített mérőállomás. Körülötte emberek állnak.

A programblokkot az NMHH mérőkocsijának bemutatója zárta, amely nemcsak a gyerekek kedvence volt: a tábor vezetői is körülnéztek odabent és szemrevételezték a műszereket. A MANT visszajelzése alapján, a gyerekek a hét egyik legélvezetesebb programjának tartották az NMHH előadását.

Az űrtábort a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság is támogatta.