Walter Lippmann tudományos hagyatékáról szóló konferencián szólalt fel az NMHH elnöke

Közzétéve: 2022. november 10.

A média nehézségeit és problémáit már 100 éve is pontosan értette és láthatóvá tette Walter Lippmann (1889-1976), akinek tudományos hagyatékáról és munkásságának értelmezéseiről tartottak konferenciát november 9-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Az NMHH Médiatanács Médiatudományi Intézetének, valamint az Egyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Kutatócsoportjának közös rendezvényén Koltay András, az NMHH elnöke mondott köszöntőt.

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke előadást tart a Walter Lippmann tudományos hagyatékáról és munkásságának értelmezéseiről tartott konferencián, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen november 9-én

A konferencia apropóját az adta, hogy éppen 100 éve, 1922-ben jelent meg Lippmann Public Opinion (Közvélemény) című könyve.

Az amerikai író, politikus ebben a művében papírra vetett gondolatai ma is aktuálisak, kritikai reflexióra ösztönzik a szociológiai, a médiaelméleti, alkotmányjogi vagy a politológiai területen dolgozó társadalomtudósokat.

Birher Nándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja és Koltay András, az NMHH elnöke

„Az, hogy mit jelent a média függetlensége, ma is fontos kérdés. Kitől kell, hogy független legyen? Milyen módon kell a társadalmat szolgálnia, van-e egyáltalán tényleges kötelezettsége erre? Mit kezdünk azzal a rendszerváltás utáni problémával, hogy hirtelen, egyik napról a másikra sok új médium bukkan fel, és ez a helyzet mégsem hozta el – tartalmi értelemben – a pluralizmust, a sokszínűséget?” – vetette fel köszöntőjében Koltay András.

Az NMHH elnöke kiemelte, hogy az online nyilvánosság drasztikusan alakítja át az emberek mindennapjait. Lehetővé teszi, hogy mindenki nyilvánosan elmondhassa a véleményét. Ennek azonban nehézségei is vannak, hiszen, ha mindenki beszélhet, akkor senkinek a hangja nem fog hallatszani, továbbá, az online nyilvánosságban egyáltalán nem tűntek el a hagyományos médiumok piacain tapasztalható problémák.