A II. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón szólalt fel az NMHH elnöke

Közzétéve: 2022. november 15.

November 11-13. között tartották Visegrádon a II. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozót. A hazai és külhoni magyar újságírók részvételével zajló eseményen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke is felszólalt. Koltay András beszédében kitért a magyar sajtótörténet legmeghatározóbb pillanataira, beszélt a 2010-ben megszületett médiatörvény jelentőségéről, illetve a jelenlegi médiapiac sokszínűségéről.

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke beszédet mond Visegrádon, a 2022. november 11–13. között megrendezett II. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón

A szakmai fórumon a konzervatív véleményformálás igényének kifejezése mellett hangsúlyos szerepet kapott a Kárpát-medencei magyar média jelenlegi helyzetének és kitörési pontjainak vizsgálata is.

A médiatalálkozón az NMHH elnöke kiemelte, hogy a médiapiac ma jóval sokszínűbb, mint a rendszerváltás után, a kilencvenes években volt, a szólásszabadság pedig mindenki számára széles körben biztosított.

A médiaszabályozásnak és a médiaszabadságnak is ugyanaz az alapja, mint egy jól szervezett nemzetpolitikának. Fontos, hogy az egyéni szabadság az államon belül és a függetlenség az állam számára biztosított legyen, továbbá ez a szabadság és autonómia a határon túli magyar közösségek számára is rendelkezésre álljon. Ezeken felül szükség van a társadalmon belül olyan közös eszmei és szellemi alapokra, amely közös ügyeink rendezését lehetővé teszik” – mondta Koltay András.

 „Ma mindenki szabadon elmondhatja a véleményét bármiről. Az ezt elsősorban lehetővé tevő online világ azonban új problémákat is generált: az interneten – a személyre szabott szolgáltatásoknak köszönhetően – az emberek könnyen bezárkóznak saját információs buborékjaiba, így az eltérő vélemények kevesebb eséllyel jutnak el hozzájuk. Ez pedig nem a társadalmi kohézió irányába hat” – mondta az NMHH elnöke, Kifejtette, hogy a technológiai cégek olyan mértékben korlátozhatják az egyéni megszólalás lehetőségeit, amely már nemzeti szuverenitási problémákat is felvet.