Közszolgálati és hírműsorok hiánya miatt bírságolt a Médiatanács

Közzétéve: 2022. december 2.

Televízió- és rádióadók kötelezettségvállalásainak teljesülését ellenőrizte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület emellett lezárta a Békéscsaba 98,4 MHz-es helyi rádiós frekvencia pályázati eljárását is.

A körzeti, közösségi televízióként üzemelő Jazz TV szolgáltatója ellen hivatalból indított eljárást a hatóság. A vizsgálat kiderítette, hogy szeptember 20–26. között a médiaszolgáltató nem teljesítette sem a rendszeres híradásra, sem a saját készítésű – képújság és ismétlés nélküli – műsorszámok közzétételére vonatkozó, hatósági határozatban vállalt kötelezettségét. A Médiatanács a mulasztásért bírságot rótt ki a szolgáltatóra.

A Szombathely 98,8 MHz kisközösségi Credo Rádióval szemben lefolytatott eljárás eredményeként a Médiatanács megállapította, hogy június 27. és július 3. között nem teljesítette a médiaszolgáltató a hatósági szerződésében vállalt, közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok, műsorelemek napi és heti arányára vonatkozó kötelezettségét. A jogsértés miatt a testület ugyancsak bírságot szabott ki.

A Médiatanács megszüntette a Békéscsaba 98,4 MHz frekvencia hasznosítására indított pályázati eljárást, mivel egyetlen pályázati ajánlat sem érkezett. A testületi pályázatkiírásra azért került sor, mert a jelenlegi médiaszolgáltatónak, a Telekom Békés Kft.-nek (Mega Rádió) 2023. június 3-án lejár a médiaszolgáltatási jogosultsága.

A Médiatanács valamennyi pályázati felhívásában, így a Békéscsaba 98,4 MHz esetében is a törvényi előírások alapján, azonos elvek és tényezők szerint határozta meg a frekvencia minimális értékét, azaz a médiaszolgáltatási alapdíjat.

Heti ülésén a Médiatanács elfogadta a 2023. évi felügyeleti tervét is.