Összefogás a lakosság és a szakma magasabb szintű infokommunikációs tájékozottságáért

Együttműködésre lépett az NMHH és az Informatika a Társadalomért Egyesület

Közzétéve: 2023. január 12.

A hazai információs társadalom további fejlődésének elősegítése, valamint a lakosság és a szakma magas szintű tájékoztatása érdekében együttműködésre lépett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Informatika a Társadalomért Egyesület. Az idei év tervei között közös szakmai fórumok, konferenciák, közös kutatások és szakmai kiadványok szerepelnek.

Együttműködési megállapodást kötött az NMHH és az Infotér Egyesület a lakosság, a gazdasági szereplők, az oktatási és kutatási szektor magas szintű szakmai tájékoztatása érdekében minden olyan kérdés mentén, amely Magyarország digitális fejlődését érinti.

Tekintettel arra, hogy az NMHH küldetése a hazai hírközlési piac szabályozása és felügyelete a fogyasztók és a felhasználók jóléte érdekében, a magyar információs társadalom fejlődésének és az infokommunikációs szolgáltatásoknak a témaköre az NMHH figyelmének középpontjában áll. Az Informatika a Társadalomért Egyesület egyik fő tevékenysége az ország legrangosabb, leglátogatottabb infokommunikációs rendezvényeinek megszervezése, amelyek lehetőséget nyújtanak az infokommunikációs terület szakembereinek, valamint a nagyközönség tájékozottságának növelésére és az NMHH közérdekű szakmai céljainak közvetítésére is.

Az Infotér konferencia az Informatika a Társadalomért Egyesület kiemelkedő jelentőségű rendezvénye, ahol az IKT szakma legfontosabb szereplői évről évre találkoznak, hogy megvitassák a digitalizáció irányát, értékeljék a megvalósult technológiai fejlesztéseket, és megismerjék a további fejlesztési lehetőségeket. Az NMHH-val együttműködésben, szakértőinek előadói részvételével megrendezett Infotér 2022 konferencia előmozdította az infokommunikációs szektorban a megbízható, kiszámítható és zavartalan piaci környezet fenntartását. A konferencia fórumot kínált a szakmai párbeszéd folytatására az ágazat és az NMHH között.

Minden bizonnyal a 2023-as októberi Infotér konferencia egyik fontos témája lesz az Európai Bizottság által decemberben hatályba léptetett Digital Services Act, azaz a digitális szolgáltatásokról szóló Uniós rendelet, amely 22 év után váltotta fel az eddig érvényben lévő szabályozást. Itthon elsősorban az NMHH hatáskörébe tartozik, hogy a szabályozás tartalmáról tájékoztassa az érintetteket, a törvényben szabályozott kérdéseknek érvényt szerezzen, és figyelemmel kísérje azok piaci hatásait.