Megújult a végleges adattörlési szolgáltatás

Legutóbb frissítve: 2023. április 20.

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendelet alapján 2021. december 1-jétől a tartós adathordozó eszközök (érintőképernyős mobiltelefon, laptop stb.) vásárlásával egyidejűleg a kereskedőknek át kell adniuk egy adattörlő kódot a fogyasztók részére. Ezzel lehetővé vált az adattörlő alkalmazás által támogatott eszközön tárolt adatok egy alkalommal történő, biztonságos és visszavonhatatlan törlése. A kereskedők az adattörlő kódot 2022. december 31-ig papíralapú címke formájában adták át a fogyasztóknak, azonban azt 2023. január 1-jétől már a számlán, bizonylaton való feltüntetéssel is biztosíthatják.

A címke alapú adattörlő kódok 2023. március 31-ig 2023. december 31-ig (az időpont módosult az adatok végleges hozzáférhetetlenné tételét lehetővé tevő alkalmazás biztosításával kapcsolatos eljárási szabályok meghatározásáról szóló 726/2020. (XII. 31.) Korm. rendelet alapján) adhatók át a fogyasztóknak. Fontos azonban, hogy a jövőben a címkék megszüntetése nem érinti a korábban – 2021. december 1. és 2023. március 31. 2023. december 31. között – kiadott címkéken lévő adattörlő kódok felhasználhatóságát.

Amennyiben a fogyasztó tartós adathordozó eszköz vásárlásakor nem kapott adattörlő kódot a kereskedőtől, úgy azt 2023. január 1-jétől az NMHH-tól igényelheti, a vásárlásról szóló eredeti bizonylat vagy másolata megküldésével. További információk: Adattörlő kód igénylése(fogyasztó)

Az adattörlő kód és a szükséges azonosítók megadása, valamint a tartós adathordozó eszköz típusának kiválasztása után egy szoftver segítségével a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen egyszerűen, véglegesen, visszavonhatatlanul és biztonságosan le lehet törölni az adatokat az eszközről.

Fontos, hogy a kód egyszer használatos és egy törlésre jogosít.

Az NMHH a kereskedőknek és a fogyasztóknak az nmhh.hu/veglegestorles címen tájékoztató aloldalt hozott létre saját weblapján.

Ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához.

Nem szükséges különösebben képzettnek lenni ahhoz, hogy valaki visszaállítsa az eredeti fájlokat.

Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak. Ezért különösen fontos, hogy a tartós adathordozó eszközökön alkalmazott törlési módszer visszavonhatatlan és biztonságos legyen, erre kínál megfelelő megoldást a veglegestorles.hu honlapon elérhető szolgáltatás.