Európai médiatörvény: Koltay András szerint a szubszidiaritás elvét figyelembe kell venni

Közzétéve: 2023. január 30.

Nemzetközi Konferencia a Publikálás Jövőjéről címmel tartott kétnapos konferenciát a budapesti Mathias Corvinus Collegium (MCC) január 25-26-án. A rendezvényen magyar és külföldi szakértők, újságírók, laptulajdonosok vitatták meg, hogy miként alakultak át napjainkban a médiafogyasztási szokások. Az eseményen Koltay András, az NMHH elnöke is részt vett „A médiatörvény és EU-szabályozás hatása a médiapiacra” című panel vendégeként.

Balról: George Chirita, a Román Audiovizuális Kommunikációs Egyesület igazgatója, dr. Koltay András, az NMHH elnöke, Florian Nehm, az Axel Springer SE EU rovatának vezetője, dr. Jorge Soley, az El Debate munkatársa, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója, a KESMA kuratóriumi tagja és Rodrigo Ballester, az MCC Európai Tanulmányok Műhelyének vezetője, a beszélgetés moderátora

A konferencia központi kérdése volt, hogy miként reagálnak a napjainkban tapasztalható változásokra a lapkiadók, médiatársaságok vezetői, tulajdonosai. Az eseménynek a magyar szereplők mellett több külföldi vendége is volt. Magyarországra érkezett többek közt Jair Netanjahu podcaster, véleményvezér, Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő fia. Sohrab Ahmari iráni–amerikai származású katolikus újságíró, Florian Nehm, az Axel Springer EU-s kapcsolattartásért felelős vezetője, valamint Jorge Soley, az El Debate munkatársa is.

A konferencia első napján fontos témaként jelent meg az Európai Bizottság által javasolt új európai médiatörvény és általában az EU-szabályozás hatása a médiapiacra. Jelenleg is tart az új uniós médiaszabályozás, az úgynevezett „European Media Freedom Act” elfogadásának folyamata, amely korlátozná a techcégek dominanciáját és csökkentené a beavatkozás lehetőségét a szerkesztőségek munkájába.

„Az európai médiaszabadság-törvény számos célkitűzése elvben helyeselhető, de fontos, hogy az új uniós szabályozás egyetlen ponton se veszélyeztesse a sajtószabadság már elért védelmi szintjét a tagállamokban. A tagállami jogrendszerek, jogi kultúrák organikus fejlődésének megóvása szintén fontos érdek, hiszen a sajtószabadság megítélésében számos kisebb-nagyobb eltérés tapasztalható a tagállamok között, amelyek történeti és jogi hagyományaikból fakadnak, és így külön-külön is értéket képviselnek. Az EU-nak csak a szubszidiaritás elvének figyelembevétele mellett lenne szabad a sajtószabadság kérdését érintő szabályozást bevezetnie, és e tekintetben lehetnek kételyeink a javaslat megalapozottsága felől” – mondta Koltay András, az NMHH elnöke.

George Chirita, a Román Audiovizuális Kommunikációs Egyesület igazgatója, dr. Koltay András, az NMHH elnöke, Florian Nehm, az Axel Springer SE EU rovatának vezetője

A panelben arról is szó volt, hogy a social media platformokat birtokló techcégek annak ellenére sem járulnak hozzá a tartalomgyártás finanszírozásához, hogy az emberek az újságcikkek nagy részét már a közösségi médiafelületeken keresztül olvassák, tehát valójában a szerkesztőségek látják el hírekkel ezen oldalakat.

A magyarországi médiahelyzetről – többek között – Vaszily Miklós, a TV2 igazgatótanácsának elnöke, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ vezetője és Szalai Zoltán, a Mandiner főszerkesztője, az MCC főigazgatója is beszélt az eseményen.