Körzeti rádiót bírságolt meg a Médiatanács

Közzétéve: 2023. február 10.

Bírságot rótt egy körzeti rádió szolgáltatójára a Médiatanács a szerződésben rögzített vállalásoktól eltérő műsorstruktúra miatt. A testület legutóbbi ülésén véglegesítette a Kecskemét 96,5 MHz körzeti rádió frekvenciatervét is.

A Médiatanács bírságot szabott ki a Rádió M néven körzeti rádiót üzemeltető szolgáltatóra. A döntés oka, hogy a Miskolc, Kazincbarcika, Ózd és Tiszaújváros térségében fogható rádió szolgáltatója a 2022. szeptember 12–18. közötti adáshéten több ízben is megsértette a szerződésben rögzített vállalásait: alulteljesítette a nemzetiségi műsorok napi arányát, a közszolgálati és a helyi életet segítő műsorok napi és heti arányát, valamint a vállaltnál kevesebb szöveges tartalmat közvetített. Mivel a közszolgálati és a helyi életet segítő műsorok, valamint a szöveg aránya a vizsgált hét minden adásnapján elmaradt a szerződésben rögzítettől, a jogsértés folyamatosnak minősül, ezen felül a jogsértés ismételtsége is fennáll, ezért a testület nemcsak a szolgáltatót, de annak vezető tisztségviselőjét is megbírságolta.

A testület elfogadta a Kecskemét 96,5 MHz körzeti vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét és kereskedelmi jellegű pályázati felhívás tervezetét, amely 2023. február 10. napjától olvasható a hatóság honlapján. A Médiatanács azért kezdte meg a pályáztatás előkészítését, mert a frekvenciát jelenleg használó Gong Rádió Kft. (Gong FM) médiaszolgáltatási jogosultsága 2023. december 13-án végleg lejár.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.