A Mozi+ és a Viasat3 műsorait vizsgálta a Médiatanács

Közzétéve: 2023. február 23.

Két nem magyar joghatóság alá tartozó tévénél is problémákat tárt fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helytelen korhatárbesorolás és nem megfelelő időpontban közzétett műsorszámokkal kapcsolatban.

A Mozi+ csatornán január 2-án sugárzott „Halálos iramban: Hobbs és Shaw” című film korhatárbesorolását egy, a hatósághoz érkezett bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy az adásba került verzió nem felelt meg a feltüntetett 12 éven aluliaknak nem ajánlott korhatárbesorolásnak, így az este hét órai műsorkezdés sem volt megfelelő. A film trágár nyelvezete és a bemutatott erőszak mértéke is káros lehet a 16 év alatti korosztályra, ezért amennyiben a Mozi+ médiaszolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, azt a médiatörvény alapján 16 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába kellett volna sorolni és 21 óra után közzétenni. Az NMHH a hatósági ellenőrzés eredményéről értesíti a román médiahatóságot.

Bejelentés nyomán vizsgálta a testület a Viasat3 január 22-i adásában műsorra került „Boldog kempingezők” című vígjáték korhatárbesorolását is. A kora délután sugárzott film a hatósági ellenőrzés alapján megfelelt a médiaszolgáltató által megjelölt, tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott kategóriának, azonban azt a magyar szabályozás alapján csak este kilenc és reggel öt óra között lehetett volna közzétenni. A Médiatanács a vizsgálat eredményéről tájékoztatja a holland társhatóságot is, kérve a szükséges intézkedések megtételét.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.