Ők lesznek a Közszolgálati Testület tagjai a következő három évben

Közzétéve: 2023. március 6.

Az NMHH által megrendezett delegáló rendezvényen eldőlt, kik lehetnek a közszolgálati médiaszolgáltató feletti társadalmi felügyelet biztosító Közszolgálati Testület tagjai 2023. március 31. után, amikor a jelenlegi grémium megbízatási ideje lejár.

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke és Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke

2023. február 28-án zárult le az NMHH Hivatala által a médiatörvény. 1. számú mellékletének 3. pontjában meghatározott és nyilvántartásba vett jelölő szervezetek jelöltjeinek delegálása a Közszolgálati Testületbe.

A médiatörvény alapján a közszolgálati média működését és a Közszolgálati Kódexben lefektetett célok érvényesülését a Közszolgálati Testület felügyeli, illetve évente beszámoltatja a közszolgálati médiaszolgáltató vezérigazgatóját a tevékenységéről.

A 15 tagú Testület megbízatása három évre szól, elnökét saját tagjai közül választja. 2023. március 31-én jár le a Testület a jelenlegi, 2020. március 31-én delegált tagjainak megbízatási ideje.

A testületbe automatikusan jelölhetett egy-egy főt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Magyar Művészeti Akadémia.

A fennmaradó hat helyre az NMHH Hivatalánál nyilvántartásba vett társadalmi szervezetek jelölhettek képviselőt. Előzetesen 16 jelölő szervezet jelentkezett, a Hivatal valamennyit nyilvántartásba vette.

Az NMHH 2023. február 28-án rendezte meg a delegálási rendezvényt, és megállapította, hogy mely szervezetek jelöltjei lesznek a Közszolgálati Testület tagjai.

A médiatörvény 1. számú mellékletében meghatározott kategóriákban egy-egy jelölő szervezetet vett nyilvántartásba a hatóság, így sorsolás nélkül delegálhattak tagot:

  • A „Magyarország települési önkormányzatainak szövetségei, illetve szervezetei” kategóriában a Kisvárosok Szövetsége;
  • „A magyarországi nemzetiségek országos önkormányzatai” kategóriában az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesülete;
  • „A családok érdekeit védő és képviselő, Magyarországon bejegyzett, az egyesülési törvény hatálya alá tartozó érdekvédelmi szervezetek, amelyek alapszabályából a működési kör országos jellege megállapítható” kategóriában a Nagycsaládosok Országos Egyesülete;
  • „A fogyatékkal élő személyek Magyarországon bejegyzett, az egyesülési törvény hatálya alá tartozó érdekvédelmi szervezetek, amelyek alapszabályából a működési kör országos jellege megállapítható” kategóriában a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.

Az alábbi két kategóriában a jelölő szervezetek előzetesen megállapodtak a delegált személyében:

A „Magyarországgal szomszédos államokban bejegyzett, száz főnél nagyobb taglétszámú magyar kulturális szervezetek” kategóriában a Centrum Studiorum Egyesület, a Students Without Boundaries Egyesület, a Pro Iuventute Szocio-kulturális Egyesület, a Magyar Ifjúsági Központ Egyesület és az Igen, tessék! Da, pofititi! Egyesület megállapodása alapján vált a közösen delegált személy a testület tagjává.

„Az irodalom, a színház-, a film-, az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet területén működő, Magyarországon bejegyzett, az egyesülési törvény hatálya alá tartozó szakmai szervezetek, amelyek alapszabályából a működési kör országos jellege megállapítható, és amelyek tagsága elsősorban a felsorolt területeken tevékenységet folytató személyekből vagy szervezetekből áll” kategóriában a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör Közhasznú Egyesület, a Tokaji Írótábor Egyesület, a Magyar Írószövetség, a FOKUSZ, A Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület, az Írott Szó Alapítvány, az Arany János Alapítvány és a Telegdy Polgár István Alapítvány megállapodása alapján lett új, közösen delegált tagja a Testületnek.

A jelölő szervezetek és delegáltjaik:
Jelölő szervezetDelegált
Magyar Tudományos Akadémia Papp Z. Attila
Magyar Katolikus Egyház Szikora József
Magyarországi Református Egyház Tislér Géza
Magyarországi Evangélikus Egyház dr. Fábri György
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége Heisler András
Magyar Olimpiai Bizottság Gyurta Dániel
Magyar Rektori Konferencia Dr. Dubéczi Zoltán
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Exterde Rita
Magyar Művészeti Akadémia Gózon Ákos
Kisvárosok Szövetsége Szitár Szabolcs Imre
Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége Egyesülete Gugán János
Nagycsaládosok Országos Egyesülete Kardosné Gyurkó Katalin
a Centrum Studiorum Egyesület, a Students Without Boundaries Egyesület, a „Pro Iuventute” Szocio-kulturális Egyesület, a Magyar Ifjúsági Központ Egyesület és az Igen, tessék! -Da, Pofititi! Egyesület együttes megállapodása alapján Zsigmond József
Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Csetneki Csilla
a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör Közhasznú Egyesület, a Tokaji Írótábor Egyesület, a Magyar Írószövetség, a FOKUSZ, A Kárpát-medencei Kulturális Kapcsolatokért Közhasznú Egyesület, az Írott Szó Alapítvány, az Arany János Alapítvány és a Telegdy Polgár István Alapítvány együttes megállapodása alapján Erős Kinga Andrea