Új tagokat vár a Közszolgálati Testület

Közzétéve: 2022. december 8.

2023. január 20-ig jelentkezhetnek az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál azok a szervezetek, amelyek a Közszolgálati Testületbe tagot kívánnak delegálni. A jelentkezők hat csoportba kérhetik nyilvántartásba vételüket, az egy tematikus kategóriába tartozó szervezetek közül csak egy szervezet küldhet képviselőt a testületbe.

Az új tagok megbízatása három évre szól majd. 2023. március 31-én jár le a Közszolgálati Testület jelenlegi, 2020. március 31-én delegált tagjainak megbízatási ideje. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ezért felhívást tett közzé hat új tag jelölésére, amelyre a jelentkezési határidő 2023. január 20. 14 óra. (A felhívás és a jelentkezési lap a „Kapcsolódó tartalmak” címszó alatt érhető el.)

Tagot delegálhatnak a települési önkormányzatok szövetségei, illetve szervezetei, a nemzetiségi országos önkormányzatok, a határon túli, száz főnél nagyobb taglétszámú magyar kulturális szervezetek, az országos családvédelmi szervezetek, a fogyatékkal élők országos érdekképviseletei, valamint az országos kulturális szervezetek az irodalom, a színház, a film- az előadó-, a zene-, a tánc-, a képző- és az iparművészet területén.

Az érdeklődőknek jelentkezési lapot kell kitölteniük a nyilvántartásba vételhez, amely az NMHH honlapjáról letölthető. Az NMHH a nyilvántartásba vett szervezetek listáját 2023. február 8-án közzéteszi a honlapján. Az egy csoportba tartozó szervezetek közül csak egy szervezet küldhet képviselőt a testületbe. A regisztrált szervezetek megállapodhatnak egymással a delegálásról, ennek hiányában az NMHH sorsolással dönt 2023. február 28-án a delegálható szervezetekről.

A Közszolgálati Testület látja el a közszolgálati médiaszolgáltató feletti társadalmi felügyeletet, és ellenőrzi a közszolgálatiság érvényesülését. A testület 15 tagból áll, megbízásuk három évre szól. A médiatörvény értelmében külön eljárás nélkül delegálhat képviselőt a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Rektori Konferencia, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Művészeti Akadémia.