Körzeti rádiókat ellenőrzött a Médiatanács

Közzétéve: 2023. május 5.

Egy budapesti és egy vidéki körzeti rádióval szemben is bírságot alkalmazott az NMHH Médiatanácsa a hatósági szerződésben vállalt arányoktól való eltérés miatt

A Budapest 90,3 MHz-en fogható körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű rádió, a Tilos Rádió január 23–29. között sugárzott adáshetének több napján nem tett eleget a szöveg arányára vonatkozó kötelezettségének, és túllépte a zene maximális arányát. Ezenfelül alulteljesítette a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok arányára vonatkozó vállalását is. A Médiatanács emiatt bírságot szabott ki a rádió médiaszolgáltatójára.

A tatabányai, komáromi és esztergomi frekvenciákon sugárzó körzeti vételkörzetű, kereskedelmi jellegű rádió, a Forrás Rádió január 2–8. között alulteljesítette a hírműsorszámok, a közszolgálati és a helyi közélettel foglakozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok, műsorelemek arányára vonatkozó vállalását. A Médiatanács a médiaszolgáltatóval és a jogsértés ismételtségére tekintettel a vezető tisztségviselővel szemben is bírságot szabott ki.

Román hatósági intézkedés a Super TV2-vel szemben

A román joghatóság alá tartozó Super TV2-n 2022. november 21-én reggel és délután is sugárzott „Tények” című hírműsorszám egy közúti balesetről beszámoló híradásával kapcsolatban jogsértést állapított meg a román médiahatóság – tájékoztatta az NMHH Hivatala a Médiatanácsot. A Hivatal a magyar joghatóság alá tartozó TV2 szolgáltatóját emiatt korábban már bírságban részesítette, figyelemmel arra, hogy nem hívta fel előzetesen a nézők figyelmét a nyugalom megzavarására alkalmas tartalomra, holott a hírszegmens, mely a balesetet bemutatta, sokkoló lehetett a nézők számára.

Mivel e híradás másnap a Super TV2-n is több alkalommal adásba került, annak szolgáltatója pedig Romániában bejegyzett társaság, a hatóság a román társhatóságnak is elküldte a hatósági ellenőrzés eredményét, kérve a további intézkedéseket A Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) figyelmeztette a médiaszolgáltatót, mert a hírműsorszámban nem alkalmazta a kiskorúak védelmére és a családi megtekintésre szánt műsorszámokra vonatkozó azon előírásokat, melyek szerint a megrázó képek, erőszakos vagy negatív érzelmi hatást kiváltó jelenetek sugárzása előtt a nézőket figyelmeztetni kell.