Médiatudatosság és gyermekvédelem: médiakonferencia az NMHH szakembereivel Szombathelyen

2023. május 12.

Az NMHH számos vezetője, kutatója és szakembere részt vett a Savaria Filmszemle alkalmából rendezett, a digitális média, a művészet és a kommunikáció kapcsolatát vizsgáló szombathelyi konferencián május 11-én.

Az információk sokasága és a digitális szolgáltatások végeláthatatlan szövevénye mindennapjaink része lett, emberi kapcsolataink jelentős hányada pedig a közösségi média világába tevődött át. Erre a jelenségre érdemes egyfajta adottságként gondolnunk, egy olyan folyamatra, amely éppen annyi lehetőséget, mint veszélyt rejt magában” – mondta megnyitó videóüzenetében Dr. Koltay András, az NMHH elnöke. „A hatalmas médiazajban ma is nagy szükség van a bölcsességre. Erre egyelőre még a legfejlettebb öntanuló rendszerek sem képesek, így e tekintetben csak magunkra hagyatkozhatunk” – tette hozzá a mesterséges intelligencia előretörésére utalva az elnök.

kattintásra galéria nyílik

 Dr. Koltay András, az NMHH elnöke videóüzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit

A konferenciát Lovass Tibor, a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke és Dr. Kollarik Tamás (MOME-oktató, az NMHH elnöki főtanácsadója) vezette. A rendezvényen az NMHH számos, az új médiakultúrát kutató szakembere szerepelt az előadók között. Dr. Aczél Petra (MOME-oktató, az NMHH Médiatudományi Intézetének kutatásvezetője) az online platformokon elvárható tudatos médiamagatartásról beszélt. Mádl András (az NMHH Műsorfigyelő és -elemző Igazgatóságának vezetője) a fiatalok médiafogyasztásának változásairól tartott előadást. Felszólalt Dr. Kollarik Tamás is, aki a filmipar trendjeiről és kihívásairól beszélt. Dr. Somogyi Ákos (az NMHH Gyermekvédelmi Főosztályának vezetője) a médiatudatosság fejlesztéséről, Dr. Nyakas Levente (az NMHH Médiatudományi Intézetének vezetője) pedig a médiaszabályozás gyermekvédelmi szempontjairól és kihívásairól tartott előadást. Császár Miklós (az NMHH Médiaértés-oktató Osztályának vezetője) a Bűvösvölgy központok tevékenységét ismertette. Az előadók között szerepelt továbbá Dr. Tamás Ildikó (az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Néprajztudományi Intézetének főmunkatársa) és Dr. Csáji László Koppány (MMA MMKI-igazgató), akik közösen a (nép)művészet és a média kapcsolatának változását mutatták be a digitális kultúra szemszögéből.

A hírközlés, a média- és digitális kultúra, illetve a tudatos mozgóképfogyasztás fejlesztését bemutató diákfilmek is versenyeztek a Filmszemlén

A konferencia az NMHH és a Savaria Filmakadémia Egyesület szervezésében valósult meg. Társszervező a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az NMHH Médiatudományi Intézete, valamint az ELTE Savaria Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ. A konferenciának otthont adó 10. Savaria Filmszemlén a képzőművészet, a néprajz és a zene témáit feldolgozó filmek mellett egy külön kategóriában a hírközlés, a tág értelemben felfogott média- és digitális kultúra, illetve a mozgóképszakma területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztését bemutató vagy a figyelmet mindezek fontosságára felhívó diákfilmeket is vártak. Az NMHH a zsűri döntése nyomán az alábbi alkotások díjazásához járult hozzá pénzjutalommal:

Peresztegi Hanna De anya című filmje (Diákfilm kategória, Gyermekvédelmi különdíj), Körtési András föld alatti jövő című alkotása (Diákfilm kategória, Legjobb rövidfilm) és Tamásfalvi Hanna Elérhetetlen című versenyműve (Diákfilm kategória, Legjobb film).

A 10. Savaria Filmfesztiválra idén összesen 124 filmmel neveztek az alkotók. A szemlét május 10. és 12. között rendezték meg Szombathelyen, a vetítéseket a Savaria Filmszínház Jávor Pál-termében tartották. Május 12-én, a díjátadó gálán idén két életműdíjat is átadtak: az egyiket Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, a legendás Macskafogó alkotója, a másikat pedig Eperjes Károly Kossuth-díjas színművész kapta.